backtotop

Wat is HER2-positieve borstkanker?

HER2-positieve borstkanker: frequentie en prognose

Wat is de frequentie van HER2-positieve borstkanker?

Elk jaar wordt in België bij meer dan 10.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Ongeveer 15 tot 20% van alle gevallen van borstkanker is een HER2-positieve borstkanker. We zien dit soort kanker vaker bij jonge vrouwen (jonger dan 40 jaar). In deze groep is 30 tot 40% van de gevallen van borstkanker HER2-positief. Deze kanker treedt ook vaker op bij inflammatoire borstkanker, een zeldzame maar heel agressieve vorm die vaak HER2-positief is (in 40 tot 50% van de gevallen).

Wat is de prognose van HER2-positieve borstkanker?

De prognose van HER2-positieve borstkanker is minder gunstig, ongeacht de gekozen behandeling. Het risico op herval is groter en het sterftecijfer voor dit type borstkanker ligt hoger. Deze kanker reageert minder goed op sommige vormen van chemotherapie en is ook resistenter tegen hormoonbehandelingen.

Maar door de combinatie van een behandeling specifiek gericht op HER2-receptoren (trastuzumab) en chemotherapie is het risico op herval en het sterftecijfer toch sterk gedaald. De prognose voor deze kanker is dus merkelijk verbeterd. Tegenwoordig valt deze vorm van borstkanker dan ook veel beter te genezen.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HER2-positieve borstkanker - HER2-positieve borstkanker - HER2-positieve borstkanker: frequentie en prognose
Reclame