backtotop

Wat zijn de symptomen van hemofilie?

Symptomen van hemofilie

Spontane bloedingen

Bij ernstige hemofilie hebben de patiënten vaak bloedingen in de spieren of gewrichten. De bloedingen treden vaak spontaan op, zonder duidelijke oorzaak. De symptomen van hemofilie verschillen van patiënt tot patiënt. Soms krijgt iemand met een matige vorm van hemofilie spontaan bloedingen. Omgekeerd is het ook mogelijk dat iemand met ernstige hemofilie minder bloedingen heeft dan iemand met een minder ernstige vorm. In het algemeen bloeden mensen met een lichte of matige vorm van hemofilie alleen bij een chirurgische ingreep of ernstige verwonding. In sommige gevallen hebben ze nooit spontane bloedingen.

Gewrichtsproblemen

Bloedingen in de gewrichten komen vooral voor in de knieën, enkels en ellebogen. In eerste instantie voelt het gewricht wat gezwollen aan. Zonder behandeling wordt het vervolgens warm en pijnlijk. De zwelling wordt dan ook zichtbaarder.

De gewrichten worden in de loop der tijd vernietigd door de regelmatig terugkerende bloedingen. Zonder tijdige maatregelen kan dat leiden tot ernstige invaliditeit. Profylactische injecties (preventief toegediend) met de ontbrekende stollingsfactor hebben het optreden van deze complicatie sterk verlaagd.

Geschreven door Dr Jean Andrisvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hemofilie - Symptomen - Symptomen van hemofilie
In Video's