backtotop

Behandeling van hemofilie

Doeltreffende behandelingen zonder risico

Steeds veiliger behandelingen die steeds veiliger worden

Tegenwoordig worden de meeste hemofiliepatiënten behandeld met recombinante stollingsfactor VIII of IX of met plasmaderivaten. Tegenwoordig is het risico van virale besmetting bij deze behandelingen praktisch nihil. Dat was niet altijd zo, want in het verleden zijn heel veel mensen besmet geraakt met het aidsvirus, met hepatitis ... (schandaal met besmet bloed in Frankrijk).

Plasmaderivaten als stollingsfactoren

Plasmaderivaten maken deel uit van de klassieke behandelingen die hemofiliepatiënten vandaag kunnen krijgen: het plasma van bloeddonoren wordt gezuiverd en gefractioneerd om er concentraten van stollingsfactor VIII en IX uit te winnen. Dankzij dit procedé is het risico op virale besmetting sterk afgenomen. Momenteel is dit risico theoretisch nihil. De plasma's ondergaan zeer gevoelige tests om de eventuele aanwezigheid van virussen of andere ontstekingsverwekkers op te sporen.

Recombinante stollingsfactoren

Voor de recombinante factoren wordt een ultramoderne behandeling toegepast. Deze stoffen worden immers niet uit plasma gehaald, maar gemaakt op basis van de genen voor stollingsfactor VIII en IX. Deze genen worden in laboratoria geïsoleerd en ingebracht in cellen die in staat zijn om grote hoeveelheden stollingsfactoren te produceren. De recombinante stollingsfactoren van de jongste generatie zijn efficiënt en zeer veilig: ze bevatten geen enkel menselijk of dierlijk eiwit meer.

Geschreven door Dr Jean AndrisHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hemofilie - Behandeling - Doeltreffende behandelingen zonder risico
In Video's