backtotop

Wat zijn de symptomen van hartfalen?

Symptomen van hartfalen

Almaar meer last bij inspanningen

De eerste keer kan een licht hartfalen ongemerkt optreden. Meestal manifesteert het hartfalen zich bij zware fysieke inspanningen. Daarna treden de symptomen bij almaar lichtere inspanningen op, en in een verder gevorderd stadium zelfs in rust.

Kortademigheid, vermoeidheid…

De belangrijkste symptomen van hartfalen zijn kortademigheid (dyspneu), vermoeidheid, gezwollen voeten en enkels, gewichtstoename, buikpijn en moeizaam ademen bij het liggen.

Bij hartfalen vervult het hart zijn pompfunctie niet meer naar behoren en kan het zijn debiet (de hoeveelheid bloed die in de slagaders wordt gepompt) niet meer aanpassen aan de vraag van het lichaam. De zuurstofbehoefte wisselt in de loop van de dag nochtans heel vaak (trappen op- en aflopen, boodschappentas optillen, rennen voor de bus, een steile weg bewandelen enz.). Het hart kan dus niet genoeg bloed meer sturen naar de longen die het van zuurstof voorzien (rechterhart), en ook niet naar de organen (linkerhart). Een ander gevolg is dat er bloed achterblijft in de bloedvaten, met name in de aders. Het gaat om het bloed dat het koolstofdioxide van de organen terug naar het hart voert.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Symptomen van hartfalen
Reclame