backtotop

Behandeling tegen hartfalen?

Niet-medicamenteuze therapieën

Pacemaker

De afgelopen jaren zijn er ook nieuwe niet-medicamenteuze technieken ontwikkeld.

Bij sommige patiënten die een op het elektrocardiogram zichtbare afwijking hebben en bij wie de behandeling met medicatie niet aanslaat, kan overwogen worden om een pacemaker te plaatsen. Die zal het hart opnieuw synchroniseren. Een ander type pacemaker die inwendige elektrische impulsen uitzendt naar de hartspier, is aangewezen bij patiënten met een risico op levensbedreigende hartritmestoornissen.

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie wordt aanbevolen aan alle patiënten die last hebben van blijvend hartfalen. Deze multidisciplinaire aanpak combineert lichaamsbeweging met medicatie, psychosociale ondersteuning en controle van de risicofactoren. Ook wordt de leefstijl van de patiënt aangepast. In België is hartrevalidatie momenteel helaas enkel in bepaalde centra mogelijk. Terugbetaling gebeurt ook slechts onder bepaalde voorwaarden.

Harttransplantatie

Als de toestand van de patiënt met geen enkele therapie kan worden gestabiliseerd, kan een transplantatie een uitweg bieden. Jammer genoeg is het soms lang wachten op een compatibel transplantaat. De wachttijd kan wel worden overbrugd door een tijdelijke kunstmatige pomp in te planten die de hartkamer ondersteunt.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Niet-medicamenteuze therapieën
Reclame