backtotop

SGA-geboren kinderen

Invloed van SGA op de evolutie van de lengte

Groeiachterstand wordt ingehaald

Hoewel ongeveer 10% van de pasgeborenen klein is voor de zwangerschapsduur (SGA), halen de meeste hun achterstand in voor ze twee jaar zijn. Hun groeisnelheid is dus groter dan verwacht voor hun leeftijd.

Controleer de groei

Die achterstand wordt doorgaans ingehaald binnen de eerste zes levensmaanden. Noteer regelmatig de lengte en het gewicht van uw baby op zijn groeicurve. Die informatie zal heel nuttig zijn voor uw pediater. Hij kan vanaf drie maanden opsporen of het kind zijn achterstand aan het inhalen is.

Behandeling met groeihormoon

Als het kind ouder is dan vier jaar en zijn lengte nog altijd minstens twee standaarddeviaties onder het gemiddelde voor zijn leeftijd ligt, zal het zijn achterstand vermoedelijk niet spontaan inhalen. Dat geldt voor ongeveer 10% van de kinderen die klein geboren zijn. Een behandeling met groeihormoon kan een positieve invloed hebben op hun groei. Het nut van die behandeling voor de volwassen lengte varieert sterk van kind tot kind. Een endocrinoloog zal de reactie op de behandeling regelmatig evalueren.

Geschreven door volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Invloed van SGA op de evolutie van de lengte
Reclame