Oorzaken

GERD: meerdere oorzaken zijn mogelijk

Het middenrif

Het middenrif heeft een kleine opening waarin normaal enkel de slokdarm doorgaat: de hiatus. De maag bevindt zich onder het middenrif, in de buikholte. Wanneer een deel van de maag via de hiatus door het middenrif puilt, en zich in de borstkas bevindt, spreken artsen van een maagbreuk. Bij een maagbreuk komt de maaginhoud gemakkelijker terug in de slokdarm en kan een gastro-oesofagale reflux (GERD) veroorzaken. Maar een maagbreuk gaat niet altijd gepaard met GERD.

 

Zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid is een van de oorzaken van gastro-oesofagale reflux. Het buikvet dat de maag omvat, drukt deze naar omhoog. Dat vergemakkelijkt GERD. Zwaarlijvigheid kan ook een maagbreuk veroorzaken.

 

Roken

Nicotine doet de slokdarmsfincter sneller ontspannen, wat gastro-oesofagale reflux vergemakkelijkt. Bovendien verlaagt roken de speekselproductie. Hierdoor blijft de slokdarm langer in contact met het maagzuur. Speeksel helpt de slokdarm het teruggevloeide maagzuur te verwijderen (1).

 

Geneesmiddelen

Anticonceptiemiddelen op basis van progesteron kunnen gastro-oesofagale reflux bevorderen. Ook bij zwangerschappen ligt dat hormoon aan de basis van zure oprispingen. Andere geneesmiddelen zoals pijnstillers, antidepressiva en angstremmers kunnen eveneens zure oprispingen veroorzaken.

 

Leeftijd

Het risico op gastro-oesofagale reflux neemt toe vanaf de leeftijd van 50 jaar. Op die leeftijd verliest de slokdarmsfincter zijn spanning, een gevolg van de natuurlijke veroudering van het spierweefsel.

 

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
GERD-reflux - Oorzaken - GERD: meerdere oorzaken zijn mogelijk
Reclame