Behandeling

Hoe stelt de arts GERD vast?

Diagnose van gastro-oesofagale reflux

Het is vrij gemakkelijk om GERD vast te stellen. Het kenmerkende symptoom is brandend maagzuur na de maaltijden en ’s nachts. Toch kan de dokter bijkomende onderzoeken uitvoeren om na te gaan of er zich een kankerverwekkend letsel heeft gevormd.

Gastroscopie, hoge digestieve endoscopie

Bij deze techniek brengt de maag-darmspecialist een buigzame tube met camera in de slokdarm en de maag. Zo kan hij de irritaties en mogelijke letsels in de slokdarm onderzoeken. Hij kan ook een eventuele ontspanning van de slokdarmspier vaststellen. Daarnaast kan de arts een biopsie uitvoeren. Hij neemt een deel van het weefsel weg en onderzoekt het onder de microscoop. Zo kan de diagnose worden bevestigd.

24 uur pH-metrie of zuurtest

Bij deze techniek kan de arts de pH-waarde opmeten. Dat is de zuurgraad in de slokdarm. Om de pH-waarde te meten, brengt de arts eerst een sonde aan in de slokdarm. Die sonde blijft er gedurende 24 uur. Daarna haalt hij de sonde weer weg. Een resultatenanalyse laat het toe om de pH-evolutie gedurende verschillende periodes van de dag na te gaan. Dus voor en na een maaltijd. Een lage pH-waarde verklaart het brandende gevoel in de slokdarm, zelfs als er geen irritatie merkbaar is.

Dit onderzoek wordt slechts in twee gevallen uitgevoerd:

  • Als de arts geen kenmerken van zure oprispingen heeft ontdekt na een endoscopie, en de diagnose dus niet bevestigd werd.
  • Als de patiënt zijn behandeling tegen reflux correct volgt en toch nog symptomen ervaart.

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
GERD-reflux - Behandeling - Hoe stelt de arts GERD vast?
Reclame