backtotop

Wat is gastro-oesofagale reflux (GERD)?

GERD-reflux - Begrijpen - Spijsvertering en gastro-oesofagale reflux

Spijsvertering en gastro-oesofagale reflux

De eerste verteringsfase

De spieren in de slokdarmwand duwen het opgenomen voedsel naar de maag. Op het einde van de slokdarm, net boven de maag, bevindt zich de slokdarmsfincter. Deze sluitspier opent zich om het voedsel door te laten. Daarna sluit die zich opnieuw om te vermijden dat de maaginhoud in de slokdarm terechtkomt. Het maagzuur dat zich in de maag bevindt, verteert de voeding gedeeltelijk. Het voedsel vervolgt daarna zijn weg naar de twaalfvingerige darm.

De oorzaak van gastro-oesofagale reflux (GERD)

Soms kan de slokdarmsfincter zijn spanning verliezen. Dan bestaat er een kans dat de maaginhoud terugvloeit in de slokdarm, en soms zelfs helemaal terug tot in de mond. Omdat het maagsap zeer zuur is, geraakt het slijmvlies van de slokdarm geïrriteerd. Dat is het brandende gevoel dat met gastro-oesofagale reflux (GERD) gepaard gaat. De aandoening is vrij frequent: 10 tot 20 % van de bevolking kampt minstens een keer per week met GERD (1).

Gastro-oesofagale reflux bij baby’s

Reflux is zeer frequent bij baby’s. Hun spijsverteringsstelsel is nog niet helemaal volgroeid, wat tot zure oprispingen kan leiden.

 

Reclame
GERD-reflux - Begrijpen - Spijsvertering en gastro-oesofagale reflux

Lees verder: Wat zijn de symptomen van GERD-Reflux?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.