backtotop
Nieuws
Wees alert voor interacties tussen geneesmiddelen

Wees alert voor interacties tussen geneesmiddelen

Is het wel veilig om erectiemiddelen te combineren met andere geneesmiddelen? Hoe zit dat nu precies?

Reclame

Effect op bloedvaten

PDE5-remmers zijn geneesmiddelen die de erectie bevorderen. Zij worden voorgeschreven om erectiestoornissen te behandelen. Maar PDE5-remmers zijn niet de enige geneesmiddelen die inwerken op de bloedvaten in het algemeen en dus ook op die van de penis.

Nitraten kunnen bloeddrukval veroorzaken

Mensen die voor een hartziekte behandeld worden met nitraten of nitraatderivaten, mogen geen PDE5-remmers nemen. Beide werken vaatverwijdend en kunnen de bloeddruk plots laten verlagen. Dat kan leiden tot een extreem lage bloeddruk waardoor vitale organen zoals het hart en de hersenen, te weinig zuurstof kunnen krijgen. Hierdoor kan de patiënt mogelijk sterven.

Andere geneesmiddelen

Een ander voorbeeld van geneesmiddelen die samen met PDE5-remmers de bloeddruk nog meer kunnen verlagen, zijn alfablokkers. De meeste alfablokkers worden gebruikt voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting.

Prazosine is een alfablokker die nog wel eens voor de behandeling van hoge bloeddruk wordt aangewend. Door alfablokkers samen met PDE5-remmers te nemen, kan orthostatische hypotensie optreden. Dat is een plotse bloeddrukverlaging bij het rechtop komen. Die verlaging gaat gepaard met duizeligheid en mogelijk flauwvallen.

Liever geen verlengde erectie

Nog andere geneesmiddelen kunnen de werking van PDE5-remmers verlengen. Voorbeelden hiervan zijn het antibioticum erythromycine, bepaalde antischimmelgeneesmiddelen en bepaalde antivirale geneesmiddelen. Dat vindt u misschien nog niet zo'n slecht idee, ware het niet dat de bijwerkingen ook langer aanhouden. Hoofdpijn en hartkloppingen die niet storen bij normaal gebruik, kunnen door dit versterkend effect wel onaangenaam worden. Bovendien kan de langdurige erectie pijn veroorzaken.

Praat met uw arts

Als de arts u voor de eerste keer een erectiemiddel voorschrijft, zal hij u vragen welke andere geneesmiddelen u nog neemt. Zorg dat u alle geneesmiddelen vermeldt. Zo kunnen ongewenste interacties vermeden worden.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Geneesmiddelen die een erectie bevorderen

Remmers van PDE-5 In de caverneuze zwellichamen heeft het enzym fosfodiësterase 5 (…)

Erectiestoornissen - Behandeling - Geneesmiddelen die een erectie bevorderen