backtotop
Nieuws
Verband tussen bisfenol-A en erectiestoornissen?

Verband tussen bisfenol-A en erectiestoornissen?

De vermeende gezondheidsimpact van bisfenol-A doet heel wat inkt vloeien. Maar wat is het effect ervan op erectiestoornissen?

Reclame

Wat is bisfenol-A precies?

Bisfenol-A (BPA) is een organische verbinding die gebruikt wordt in de industrie om polycarbonaat, hars, thermisch papier en bepaalde types pvc te produceren. Het zou slechts in zeer geringe mate aanwezig zijn in ons lichaam en er vooral via voeding in terechtkomen. Bisfenol-A wordt ervan verdacht een endocriene verstoorder te zijn, met andere woorden: een stof die ons hormonaal systeem negatief kan beïnvloeden. Ook al woedt er over de reële impact ervan nog altijd heel wat controverse, het zou hoe dan ook een hele reeks mechanismen kunnen ontregelen, vooral bij jonge kinderen.

Is er een verband tussen bisfenol-A en erectiestoornissen?

Moeilijk te zeggen, want de impact van bisfenol-A op het erectievermogen is nog maar weinig bestudeerd. Proeven op konijnen hebben uitgewezen dat blootstelling aan hoge dosissen BPA afwijkingen veroorzaakte aan de zwellichamen van de penis.* Knaagdieren zijn evenwel veel gevoeliger voor bisfenol-A dan mensen. In 2009 werd er een onderzoek verricht bij arbeiders: ze werden op het werk blootgesteld aan deze stof, en daaruit bleek dat ze een groter risico liepen op seksuele problemen, waaronder erectiestoornissen.** Ook hier zijn de resultaten echter niet representatief. De dosissen in kwestie lagen immers veel hoger dan die waaraan het grootste deel van de bevolking doorgaans wordt blootgesteld.

Waarin zit bisfenol-A zoal?

In tal van recipiënten, keukengerei en voedselverpakkingen in harde en doorzichtige kunststof. Bij warmte zou het sneller loskomen en in de voeding terechtkomen. Daarnaast vinden we bisfenol-A ook terug in epoxyharsen die gebruikt worden voor de binnenkant van blikjes en conserven. Ook bepaalde papiersoorten genre kastickets bevatten er, net als cd's, dvd's en sommige elektrische, elektronische en auto-onderdelen. Verder moeten we benadrukken dat bisfenol-A in de eerste plaats in ons lichaam terechtkomt via inslikken, en dat er in dit verband dus vooral bezorgdheid heerst over eetgerei. Toch maakt het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) inzake bisfenol-A alleen voorbehoud bij plastic zuigflessen. Er is nooit enig duidelijk verband aangetoond tussen bisfenol-A en erectiestoornissen, dus is elke paniek hierover zinloos.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken