backtotop
Nieuws
Vandaag impotent, morgen parkinson?

Vandaag impotent, morgen parkinson?

Uit een studie blijkt dat mannen met erectiestoornissen een verhoogd risico lopen op de ziekte van Parkinson. Moeten mannen met dergelijke stoornissen nu bang worden?

Reclame

Zou een slechte erectie het eerste symptoom zijn van de ziekte van Parkinson? Niets dat daarop wijst. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben in een studie wel aangetoond dat beide aandoeningen duidelijk aan elkaar gekoppeld zijn.

Erectie van duizenden Amerikanen werd grondig onderzocht

Tussen 1986 en 2000 bestudeerden de onderzoekers 32.000 mannen. Ze stelden vast dat mannen met erectiestoornissen vier keer meer risico liepen om 14 jaar later parkinson te krijgen, dan mannen zonder erectiestoornissen. Het verband was des te sterker bij mannen jonger dan 50 jaar.

Een link tussen erectiestoornissen en parkinson?

Onderzoekers hebben al lang vastgesteld dat mannen met parkinson zeer vaak ook erectiestoornissen hebben. Dat zou bij bijna 70% van deze mannen het geval zijn. Dat heeft onder andere te maken met de aantasting van de het autonome zenuwstelsel die gepaard gaat met de voortgang van deze neurodegeneratieve aandoening. Ook maag-darmklachten, urineproblemen en een bloeddrukval bij het opstaan zouden te wijten zijn aan die aantasting. Ten slotte kunnen ook bepaalde geneesmiddelen om parkinson te behandelen, de erectie verslappen.

Geen oorzakelijk verband

Deze studie gaat nog verder. Want die toonde een duidelijk verband tussen erectiestoornissen en het verschijnen van de ziekte van Parkinson een aantal jaren later. Daarbij gaat het niet zozeer om een oorzakelijk verband tussen beide aandoeningen. Wel lijkt het dat aantastingen van het autonome zenuwstelsel, waarvan de erectiestoornissen deel uitmaken, de ziekte van Parkinson met enkele jaren vooraf kunnen gaan. Hou hierbij in het achterhoofd dat de eerste motorische symptomen van parkinson pas opduiken na een ernstig dopaminetekort in de hersenen. Met andere woorden: jaren na de afbraak van de dopaminerge neuronen.

Erectiestoornissen? Spreek erover met uw arts

Deze studie hoeft u geen schrik aan te jagen. Maar ze herinnert u er wel aan dat het belangrijk is om erectieproblemen aan te kaarten bij een arts. Want erectiestoornissen kunnen soms op andere aandoeningen wijzen. Dat is onder meer het geval bij een aantal hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte (CVA, cerebrovasculair accident). En deze keer is het verband wel duidelijk bewezen.

Gao X, Chen H, Schwarzschild MA, Glasser DB, Logroscino G, Rimm EB, Ascherio Erectile function and risk of Parkinson's disease, Am J Epidemiol. 2007 Dec 15;166(12):1446-50. Epub 2007 Sep 17.Bronner G, Royter V, Korczyn A, Giladi N. Sexual dysfunction in Parkinson's Disease. Journal of Sex & Marital Therapy, 30:95-105, 2004. Herbaut A-G. Traitements neurologiques et dysfonction sexuelle. Article présenté lors du XIe symposium du Centre de Pathologie Sexuelle Masculine, Bruxelles, Belgique, novembre 2007. Louvain médical A. 2007, vol. 126, n° 9, [S92-S95]

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken