backtotop
Nieuws
Vaatchirurgie bij erectiestoornissen

Vaatchirurgie bij erectiestoornissen

Vasculaire microchirurgie van de penis om erectiestoornissen te verhelpen? Het kan… maar wel alleen voor jonge patiënten met een bekkentrauma. Tekst en uitleg.

Reclame

Een auto-ongeval, een hevige stoot in de geslachtsdelen, intensief fietsen zonder de nodige voorzorgen… Wanneer de bloedvaten van de penis beschadigd zijn, komt de erectie in gevaar. Vasculaire microchirurgie kan in die gevallen helpen om het erectievermogen te herstellen.

Wat houdt vasculaire microchirurgie van de penis precies in?

Een erectie wordt mogelijk wanneer de zwellichamen van de penis gevuld worden met bloed. Als de penisbloedvaten in slechte staat zijn, is de bloedtoevoer echter onvoldoende om een normale erectie mogelijk te maken. Het eerste wat dan moet gebeuren is: de diagnose van het letsel bevestigen via een selectieve arteriografie (radiologie van de waarschijnlijk aangetaste bloedvaten). Vervolgens verlegt de chirurg een slagader die langs de liesplooi loopt (epigastrische slagader) naar de dorsale slagader van de penis, die aan de basis van de penis uitmondt in de “arteria profunda penis” (diepgelegen roedeslagader). Deze operatie heeft als doel de beschadigde bloedvaten te ontwijken. Op die manier kan er weer bloed naar de zwellichamen stromen op het moment van de erectie. De ingreep is nagenoeg zonder risico’s. Bovendien is ze ongelofelijk doeltreffend bij patiënten onder de 50 jaar zonder cardiovasculaire problemen.

Niet voor alle erectieproblemen

Waarom is vasculaire microchirurgie niet geschikt voor patiënten met een cardiovasculaire aandoening? Arteriosclerose tast de slagaderwand aan, dus worden ook de penisbloedvaten beschadigd. Inderdaad, maar bij een trauma in de bekkenstreek blijft het probleem beperkt tot een specifieke plaats. Vandaar dat de letsels “omzeild” kunnen worden dankzij vasculaire microchirurgie. Bij arteriosclerose daarentegen is het probleem algemeen. Deze aandoening tast het volledige vaatstelsel aan en niet alleen de penisslagaders. Vasculaire microchirurgie is dan ook alleen voorbehouden voor jonge patiënten die gezonde slagaders hebben en bij wie de vaatletsels puur lokaal zijn.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?