backtotop
Nieuws
Testosteron: het erectiehormoon

Testosteron: het erectiehormoon

Testosteron is hét mannelijk hormoon bij uitstek. Zonder testosteron geen erectie. Een goede reden om er wat dieper op in te gaan!

Reclame

Productie van testosteron

Testosteron is een steroïd hormoon dat bij mannen afgescheiden wordt door de testikels. Het wordt ook bij vrouwen geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren, maar wel in veel kleinere hoeveelheden. De testosteronsecretie start tijdens het foetale leven en speelt een rol bij de geslachtsdifferentiatie, die begint in de loop van de derde maand. De productie van testosteron stopt bij de geboorte, maar begint opnieuw vanaf de puberteit.

Rol van testosteron

Testosteron is een androgeen hormoon, met andere woorden: het is verantwoordelijk voor de mannelijke fysieke kenmerken, zoals de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen, lichaamsbeharing en stemwisseling. Testosteron heeft ook een anaboliserend effect, wat betekent dat het de spier- en botontwikkeling stimuleert. Tot slot is testosteron noodzakelijk voor de spermatogenese (productie van spermatozoïden). We zouden het dan ook het 'libidohormoon' kunnen noemen.

Erectiestoornissen door testosterontekort

Een tekort aan testosteron kan de libido doen dalen en erectiestoornissen (impotentie) veroorzaken. Zo kunnen bepaalde vormen van obesitas (zwaarlijvigheid) het testosterongehalte verminderen. Bij een sterke toename van de vetmassa wordt testosteron immers gedeeltelijk omgezet in oestrogeen. Dit geslachtshormoon kan dan typisch vrouwelijke kenmerken doen verschijnen, zoals borstgroei.

Testosteron daalt met de leeftijd

Testosterontekort is vaak leeftijdsgebonden. In veel gevallen kunnen de bijgaande erectiestoornissen behandeld worden met geneesmiddelen. Maar alvorens te starten met een testosteronverhogende behandeling, kunt u zich beter eerst laten screenen op prostaatkanker. Bij dit type kanker zou zo een behandeling immers de groei van kankercellen kunnen bevorderen. Een belangrijke voorzorgsmaatregel als u tot de risicopopulatie behoort (vanaf 50 jaar).

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken
Hormonale stoornissen

Diabetes Mensen met diabetes hebben een groter risico op (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hormonale stoornissen