backtotop
Nieuws
Tabak en erectie: een gevaarlijk huwelijk

Tabak en erectie: een gevaarlijk huwelijk

Is roken mannelijk? Dat valt nog te bekijken. Uit studies blijkt namelijk dat roken het risico op erectiestoornissen met 30 tot 70% verhoogt.

Reclame

Niets voor mannen

Roken mag dan wel gekoppeld worden met zelfverzekerdheid en verleidingskracht, het is heus niet zo weelderig als u zou denken. Zo is uit de recente preventiecampagnes nogmaals gebleken dat het op korte en lange termijn erectiestoornissen kan veroorzaken.

Welk verband tussen tabak en erectie?

Door de schadelijke stoffen in de sigaret gaan de bloedvaten geleidelijk dichtslibben. Dat bevordert atherosclerose (vernauwing van de slagaderwand) en arteriële hypertensie (hoge bloeddruk). Daarom lopen rokers een verhoogd risico op hartinfarcten en hersenberoerten. Maar roken spaart evenmin de slagaders van de penis, die normaal gezien een erectie mogelijk maken door bloed naar de penis te stuwen.

Welk risico voor de erectiekwaliteit?

Volgens een studie uit 2007 zouden mannen die tot één pakje per dag roken 24% meer risico lopen op erectiestoornissen dan niet-rokers. Met meer dan één pakje per dag zou dat risico zelfs 39% hoger liggen. Studies schatten de kans op erectiestoornissen (onvoldoende stevige erectie, te korte erectie of zelfs impotentie) gemiddeld 30 tot 70% hoger in bij rokers. Roken zou dus een grotere impact hebben op het erectievermogen dan ouderdom of diabetes.

Onmiddellijk effect van roken

U hoeft trouwens geen langdurige roker te zijn om de schadelijke gevolgen van roken op het seksleven vast te stellen. Zo verhoogt het onmiddellijk de concentratie koolmonoxide in het bloed. Dit gas doet de slagaders tijdelijk samentrekken (vaatvernauwend effect). Zelfs gelegenheidsrokers kunnen dus te maken krijgen met een verminderde erectiekwaliteit.

Verbetering van de erectie na 48 uur

Het goede nieuws is dat stoppen met roken dit onmiddellijke effect in slechts twee tot drie dagen tijd vermindert. Ook voor vrouwen, bij wie de vaginale lubrificatie in 48 uur tijd toeneemt. Liefde kan dus een goede reden zijn om samen te stoppen met roken. Maar het chronische effect van enkele jaren of tientallen jaren roken op de slagaders is onomkeerbaar.

Bronnen:

1) Sighinolfi MC et al. Immediate improvement in penile hemodynamics after cessation of smoking : previous results. Urology 2007;69(1):163-5

2) Annino, d.m., klevens, r.m., flanders, w.d. Cigarette Smoking: An Independent Risk Factor tor Impotence? American Journal of Epidemiology, december 1994; 140(11):1003-1008

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken
Hart- en vaatziekten

Diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hart- en vaatziekten