backtotop
Nieuws
Snurken kan uw erectie schaden?

Snurken kan uw erectie schaden?

Slaapapneu zou het risico op erectiestoornissen vergroten. Wat zijn de oorzaken? En wat valt er aan te doen? Een woordje uitleg.

Reclame

Snurkt u 's nachts? Bent u overdag moe, slaperig en prikkelbaar? Misschien lijdt u wel aan het slaapapneu-hypopneusyndroom (SAHS), een aandoening met precies deze symptomen. Het heeft alles te maken met de ademhaling. Bij sommige patiënten - vaak zijn dat mensen die snurken en/of overgewicht hebben - wordt de luchtstroom tijdens de slaap enkele seconden geblokkeerd. Meestal zijn het er meer dan tien. Als dat fenomeen zich vijf tot tien keer per uur of nog vaker voordoet, krijgt het bloed niet genoeg zuurstof toegediend. Ongeveer 10% van de volwassenen heeft hiermee te kampen.

Slaapapneu verstoort de erectie

Naar schatting 30% van de volwassen mannen met het SAHS heeft last van erectiestoornissen. De oorzaak bestaat uit een samenspel van verschillende factoren. Eerst misschien even opfrissen. Een erectie treedt op als de zwellichamen in de penis gevuld worden met bloed. Bij een stokkende ademhaling zouden de zwellichamen minder doorbloed raken en dat heeft zijn weerslag op de erectie. Ook vermoeidheid als gevolg van het SAHS kan de erectie ontregelen.

SAHS voorkomen en behandelen

Eet gezond en evenwichtig om overgewicht te voorkomen, want overgewicht werkt het SAHS in de hand. Mijd ook geneesmiddelen zoals de benzodiazepinen. Die worden gebruikt in de behandeling van slaap- en angststoornissen en werken in op de geestelijke functies. Ook roken en alcohol zijn af te raden.

Raadpleeg een specialist in slaapapneu

Hebt u last van erectiestoornissen en vermoeidheid? Valt u in slaap voor uw televisietoestel, als u de krant leest of achter het stuur zit? Dan is het misschien nuttig om een specialist in slaapstoornissen te raadplegen. Hij kan via een polysomnografisch onderzoek van de slaap nagaan of er sprake is van het SAHS. De meest gebruikte therapie is een slaapmasker dat de patiënt 's nachts op de mond en de neus draagt. Het masker blaast onder druk lucht in de neus of mond en houdt de luchtwegen zo open. Als uw erectiestoornissen te wijten zijn aan slaapapneu, is de kans groot dat het probleem dan verbetert.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen