backtotop
Nieuws
Prostatitis: een mogelijke oorzaak van impotentie

Prostatitis: een mogelijke oorzaak van impotentie

Wanneer erectiestoornissen gepaard gaan met urineproblemen, kan het om prostatitis gaan. In dat geval staat er de patiënt maar één ding te doen: zo snel mogelijk langsgaan bij de uroloog.

Reclame

“Prachtig he, het behangpapier in het toilet?”, merkt uw collega spottend op. Tja, vroeg of laat moést er wel iemand opmerkingen maken over uw ontelbare plaspauzes. Toch drinkt u niet meer dan gewoonlijk en is urineren zeker geen pretje, integendeel: het is een heuse lijdensweg geworden. Maar u hebt nog meer zorgen aan uw kop: sinds kort hebt u ook last van erectiestoornissen. Eén vraag spookt de hele tijd door uw hoofd: waarom laat uw penis u zo in de steek?

Verband tussen prostatitis en erectiestoornissen

U hebt wellicht prostatitis, een ontsteking van de prostaat. Het gaat om een vrij frequente aandoening, want ze treft iets meer dan 10 % van de mannelijke bevolking, vooral 50-plussers. Hoe komt het dat prostatitis tot erectiestoornissen leidt? De huidige wetenschappelijke gegevens wijzen op een indirect verband tussen beide aandoeningen. Het is bekend dat een slechte levenskwaliteit impotentie kan veroorzaken. Welnu, prostatitis zou de levenskwaliteit van de patiënt zo sterk aantasten dat ze tegelijk ook negatieve gevolgen zou hebben voor hun erectievermogen (1).

Prostatitis tijdig opsporen

De symptomen van prostatitis zijn:

  • Vaak moeten urineren
  • Irritatie bij het urineren
  • Pijn in de geslachtsorganen, de bekkenbodem en/of de onderrug
  • Erectiestoornissen
  • Pijn bij de ejaculatie.

Er bestaan twee vormen van prostatitis: acute prostatitis en chronische prostatitis. Bij acute prostatitis komen ook koorts en rillingen voor. Hoe dan ook, impotentie is één van de belangrijkste symptomen van deze genitale en urinaire aandoeningen. Vandaar het belang van een prostaatonderzoek alvorens te starten met een specifieke behandeling tegen erectiestoornissen (2).

(1) Müller A, Mulhall JP. Sexual dysfunction in the patient with prostatitis. Curr Urol Rep. 2006 Jul;7(4):307-12.

(2) Schultheiss D. Urogenital infections and male sexuality: effects on ejaculation and erection. Andrologica. 2008 Apr;40(2):125-9.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?