backtotop
Nieuws
Prostatectomie: erectievriendelijke robotten

Prostatectomie: erectievriendelijke robotten

Vandaag gebeurt ongeveer 25% van alle prostaatoperaties met behulp van een robot. Maar wat is nu het nut van deze technologie? En in welke mate kan ze de erectiekwaliteit helpen behouden?

Reclame

Prostatectomie, waarbij de prostaat wordt verwijderd als gevolg van kanker, was vroeger een klassieke operatie: de chirurg maakte een insnijding in de weefsels van de onderbuik om de prostaat te bereiken. Dat was zeer pijnlijk voor de patiënt die daarbovenop vrij lang in het ziekenhuis verbleef. Maar hij liep vooral een groot risico op erectiestoornissen. Vandaag verminderen de nadelen aanzienlijk dankzij robotica. Tekst en uitleg.

Robotgeassisteerde prostatectomie: een korte handleiding

Het principe is eenvoudig. In plaats van in de weefsel te ’snijden’, maakt de chirurg gewoon vijf kleine openingen in de onderbuik. Via de eerste opening brengt hij een camera in het lichaam. De ingreep gebeurt immers op basis van de camerabeelden. Twee andere openingen dienen om de chirurgische instrumenten te geleiden en de eigenlijke ingreep uit te voeren. In de vierde opening plaatst de chirurg de robotarm. Op die manier kan de chirurg de weefels rond de prostaat voorzichtig optillen door om beurt een pedaal en een soort joystick te bedienen. De laatste opening ten slotte gebruikt de chirurg om een aantal ondersteunende activiteiten uit te voeren, zoals het eventuele bloed opzuigen om een nauwkeuriger beeld te krijgen, vloeistof inspuiten om de geopereerde zone te spoelen enz.

De voordelen

Er zijn veel voordelen aan verbonden:

  • Minder bloedverlies tijdens de ingreep
  • Minder pijn na de operatie
  • Veel kleinere littekens
  • Minder lange recuperatietijd na de ingreep. De ziekenhuisopname duurt drie tot vijf dagen voor een robotgeassisteerde prostatectomie, en vijf tot zeven dagen voor een klassieke prostatectomie
  • Minder risico op urine-incontinentie
  • Minder gevaar voor erectiestoornissen, dankzij een camera die een groter en driedimensionaal beeld biedt op de prostaat en de omgeving. Daarnaast kan de chirurg nauwkeuriger opereren en loopt hij minder risico om een erectiezenuw te beschadigen.

Voor wie?

Momenteel kunnen (nog) niet alle prostaatkankers worden geopereerd via een robot. Bovendien komen voor deze chirurgische ingreep alleen gezonde patiënten onder de 70 jaar in aanmerking. Robotgeassisteerde prostatectomie is daarentegen uitermate geschikt voor mannen met overgewicht. De chirurg kan via een robot immers veel gemakkelijker toegang krijgen tot het kleine bekken, de zone waar de prostaat zich bevindt.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie