backtotop
Nieuws
Prostaatkanker: gevolgen voor de erectiekwaliteit?

Prostaatkanker: gevolgen voor de erectiekwaliteit?

Prostaatkanker heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de erectiekwaliteit, al kan de behandeling wel erectiestoornissen veroorzaken.

Reclame

De prostaat is een mannelijke geslachtsklier die dient voor de voortplanting. Hij produceert prostaatvocht, dat samen met de spermatozoïden (zaadcellen, die geproduceerd worden door de teelballen) het sperma vormt. Er bestaan twee soorten prostaatproblemen: goedaardige prostaatvergroting (GPV) en kanker. Bijna 50% van alle GPV-patiënten hebben een erectiele disfunctie. Kanker heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de erectie, al kan de behandeling wel tot erectiestoornissen leiden.

Behandelingscomplicaties

Prostaatkanker wordt meestal behandeld met een radicale prostatectomie, waarbij de prostaat chirurgisch verwijderd wordt. Probleem: de erectiezenuwen (die voor de verbinding zorgen tussen hersenen en penis bij seksuele prikkeling) liggen tegen de achterzijde van de prostaat. Als ze beschadigd raken, kan dit blijvende erectiestoornissen veroorzaken.
Als de kanker precies gelokaliseerd kan worden, is een zenuwsparende prostatectomie mogelijk. Maar zelfs in dat geval ontstaan er na de operatie erectiestoornissen die slechts geleidelijk verminderen.
Ook radiotherapie (bestraling) leidt op lange termijn tot erectiestoornissen. Tijdens een hormoonbehandeling bij vergevorderde kankers ten slotte verdwijnen het erectievermogen en de libido vaak.

Prostaatkanker opsporen

Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op een zenuwsparende prostatectomie. De diagnose is echter moeilijk, want in de beginfase gaat deze kanker met geen enkel symptoom gepaard. Regelmatig het PSA-gehalte in het plasma meten, kan een goed beeld geven van het risico, en uitmaken of grondiger onderzoek nodig is. Ook erfelijkheid is een belangrijke risicofactor. Ongeveer 50% van alle mannen die een naaste bloedverwant (vader of broer) hebben met prostaatkanker, krijgen eveneens de ziekte.

Het erectievermogen terugkrijgen

Orale geneesmiddelenbehandelingen bij erectiestoornissen zijn doeltreffend wanneer het erectievermogen niet volledig terugkeert na een zenuwsparende prostatectomie. Om een artificiële erectie op te wekken, kunnen er ook intracaverneuze injecties (in de zwellichamen) toegepast worden.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties