backtotop
Nieuws
Penisprothese: het laatste redmiddel

Penisprothese: het laatste redmiddel

Wanneer een man noch met geneesmiddelen noch met injecties nog een erectie kan krijgen, rest er nog maar één oplossing: een penisprothese.

Reclame

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Voor wie tevergeefs alle bestaande behandelingen heeft uitgeprobeerd. Erectiemiddelen zijn in meer dan 70% van de gevallen doeltreffend, ongeacht of de oorzaak van de erectieproblemen organisch of psychisch is. Als ze echter niet helpen, bestaat er nog een andere doeltreffende oplossing: intracaverneuze injecties. Daarbij worden in de zwellichamen van de penis producten ingespoten die de bloedtoevoer herstellen.
Een penisprothese (ook wel penisimplantaat genoemd) is als behandeling hoe dan ook het allerlaatste redmiddel. Temeer omdat, om ze te kunnen plaatsen, de twee zwellichamen (die een erectie veroorzaken) moeten worden weggenomen. Toch is zo een penisprothese een volwaardig alternatief voor blijvende impotentie, want 90% van alle patiënten is er tevreden over.

Hoe werkt een penisprothese precies?

Eerst wordt er een insnijding gemaakt in de basis van de penis. Er bestaan twee soorten penisimplantaten: opblaasbare en semirigide (halfharde). Beide modellen bestaan uit cilinders die worden ingebracht in elk van de zwellichamen. Opblaasbare prothesen zijn bovendien uitgerust met een pompje en met reservoirs die in het scrotum (balzak) worden geplaatst. Een paar keer drukken op dat pompje volstaat om de cilinders op te blazen en zo een erectie teweeg te brengen. Semirigide prothesen van hun kant zijn voldoende hard om penetratie mogelijk te maken, maar ook niet overdreven hard, om de patiënt niet te hinderen in zijn dagelijks leven. Deze prothesen hoeven niet te worden bediend.

Wat zijn de risico's van een penisprothese?

Bij een penisprothese bestaat altijd het risico dat ze moet worden verwijderd en/of vervangen. Slechts 6% van alle geopereerde personen klaagt over pijn en laat hun implantaat weer wegnemen. In 23% van de gevallen moet het implantaat echter vervangen worden, wegens een technisch probleem. In 5 tot 6% van de gevallen wordt de penis minder gevoelig.
Tot slot is het zeer belangrijk om een beroep te doen op een uroloog die gespecialiseerd is in de plaatsing van prothesen en genoeg ervaring heeft in dit domein. Conclusie: een penisimplantaat is een doeltreffende methode, maar komt pas in aanmerking als alle andere medische oplossingen mislukt zijn.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties