backtotop
Nieuws
Penisbreuk: een gevaar voor het erectievermogen

Penisbreuk: een gevaar voor het erectievermogen

Een penisbreuk, bestaat dat? Dat is de hamvraag die alle mannen angstdromen bezorgt. Het antwoord luidt helaas: ja. Bovendien bestaat er een kans op erectiestoornissen als de breuk niet correct behandeld wordt.

Reclame

Een penisbreuk is een zeldzaam ongeluk dat meestal voorkomt bij mannen in de fleur van hun leven. Oorzaken zijn een uiterst stevige erectie tijdens de coïtus en een iets te sterke seksuele hartstocht. Bij een penisbreuk is een operatie nodig, anders dreigt de patiënt achteraf erectiestoornissen te krijgen.

Wat is een penisbreuk?

Eigenlijk gaat het om een breuk van de tunica albuginea (witachtige teelbalschede), het membraan rond de zwellichamen van de penis. Die breuk kan gepaard gaan met een trauma van de zwellichamen en in zeldzamere gevallen met een letsel aan de urethra (urinebuis) of aan sommige penisbloedvaten.

Wanneer komt een penisbreuk voor?

Een penisbreuk is een incident dat typisch voorkomt in het vuur van de actie. In plaats van binnen te dringen in de vagina, stoot de penis tegen de bilnaad van de partner en plooit hij in tweeën. Dat zorgt voor hevige pijn en er vormt zich algauw een blauwe plek (hematoom) op het penisoppervlak.

Behandelingsmogelijkheden van een penisfractuur

Er zijn twee behandelingen mogelijk: een operatie en de penis een tijdlang ‘rust gunnen’ (ook wel ‘conservatieve behandeling’ genoemd). In het eerste geval hecht de chirurg de tunica albuginea (of andere, eventueel gescheurde delen van de penis). De revalidatie neemt gewoonlijk verschillende weken in beslag. Tijdens de eerste twee weken moet de patiënt geneesmiddelen nemen die de erectie verhinderen, zodat de penisweefsels sneller genezen. In het tweede geval krijgt hij alleen erectieverhinderende geneesmiddelen, ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. Doordat de penis op die manier inactief blijft, kan de tunica albuginea op natuurlijke wijze genezen.

Mogelijk gevolg: erectiestoornissen

Deze laatste optie is evenwel te vermijden. Zo blijkt uit een studie dat 96% van alle geopereerde patiënten een bevredigend erectievermogen terugkregen na de chirurgische ingreep (1). Wie daarentegen niet geopereerd werd, liep nadien 50% kans op erectiestoornissen. Een conservatieve behandeling is dan ook alleen geschikt voor patiënten die systematisch een operatie weigeren.

(1) Gamal WM, Osman MM, Hammady A, Aldahshoury MZ, Hussein MM, Saleem M. Penile Fracture: Long-Term Results of Surgical and Conservative Management. J Trauma. 2011 Jan 27.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?