backtotop
Nieuws
Meer seks, betere erecties?

Meer seks, betere erecties?

De frequentie van erectiestoornissen neemt toe met de leeftijd, ook bij gezonde mannen en ongeacht of getrouwd zijn of niet. Maar hoe zit dat met de frequentie van de seksuele activiteit zelf?

Reclame

Frequentie van geslachtsgemeenschap en erectiestoornissen

Aan de Finse universiteit van Tampere werd al vaker onderzoek verricht naar de factoren die het ontstaan van erectiestoornissen in de hand werken. In een recente studie hebben de onderzoekers nagegaan of het aantal wekelijkse vrijpartijen de kans op erectiestoornissen beïnvloedde. Om dat uit te pluizen, hebben 989 mannen met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar, een schriftelijke enquête ingevuld.

Andere risicofactoren

De onderzoekers hebben uiteraard ook rekening gehouden met de aanwezigheid van andere risicofactoren voor erectiestoornissen in deze groep, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of diabetes.

Geen erectie, geen seks

Mannen die bij het opstarten van het onderzoek al erectiestoornissen hadden, werden niet in de resultaten opgenomen. Hetzelfde team onderzoekers had in een vorige studie immers al aangetoond dat de aanwezigheid van een erectiestoornis de frequentie van geslachtsgemeenschap sterk vermindert. Geen erecties betekent dan ook geen seksuele contacten.

Vaker vrijen vermindert risico op erectiestoornis

Maar in deze studie wilden de onderzoekers natrekken of de frequentie van geslachtsgemeenschap een invloed had op het ontstaan van een erectiestoornis. Bij mannen die minder dan een keer per week seks hadden, kwamen erectiestoornissen dubbel zo vaak voor dan bij diegenen die het wel eens per week deden. Hoe zeldzamer de seksuele contacten, hoe vaker er erectiestoornissen waren. Tot hun verwondering bleek er geen verband te zijn tussen het hebben van ochtenderecties en het ontstaan van een erectieprobleem. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is de ochtenderectie dus geen teken van erectiele kracht.

De auteurs besluiten dat regelmatige seksuele activiteit mannen tussen 55 en 75 jaar beschermt tegen erectiestoornissen. Meer seks dus? Als dat geen goed nieuws is…

Koskimäki J, et al. Regular intercourse protects against erectile dysfunction: Tampere Aging Male Urologic Study. Am J Med 2008;121(7):592-6

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken
Hart- en vaatziekten

Diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hart- en vaatziekten