backtotop
Nieuws
Mannen met erectieproblemen dromen minder

Mannen met erectieproblemen dromen minder

Brazilië staat onder andere bekend om zijn macho’s en zijn carnaval. Een geschikte plek dus om het verband te onderzoeken tussen erectiestoornissen en slaapproblemen.

Reclame

Slaapproblemen en erectiestoornissen

Bijna 500 Braziliaanse mannen tussen 20 en 80 jaar namen deel aan een studie over erectiestoornissen. Ze werden aanvankelijk ondervraagd over hun slaap en enkele factoren die met slaapstoornissen gepaard gaan.

Erectiestoornissen geven minder droomslaap

In deze studie had 17% van de mannen last van erectieproblemen: bij de twintigers was dat 7%, bij de vijftigers 63%. De studie toonde een duidelijk verband aan tussen slaapstoornissen en erectiestoornissen: mannen met erectiestoornissen dromen minder. Meer bepaald blijven ze minder lang in droomslaap, ook wel de REM-slaap genoemd – REM staat voor Rapid Eye Movement, of snelle oogbewegingen. Bovendien heeft deze groep mannen een meer gefragmenteerde slaap. Ze worden met andere woorden vaker wakker tijdens de nacht. Daardoor bevinden ze zich langer in een lichte slaap en minder lang in een diepe slaap. Net de diepe slaap zorgt voor het lichamelijke herstel.

Ook slaapapneu verhoogt risico

De Braziliaanse onderzoekers vonden nog andere factoren die het risico op erectiestoornissen vergroten. Slaapapneu, dat zijn korte periodes van ademstilstand tijdens de slaap, verdubbelt namelijk de kans op erectiestoornissen. Hoe ernstiger de slaapapneu, hoe meer risico op problemen met de erecties en hoe slechter de kwaliteit wordt. Daarnaast gaan ook obesitas, lage testosteronwaarden (het mannelijke hormoon) en een slechte levenskwaliteit (zich niet goed in zijn vel voelen) overduidelijk gepaard met erectieproblemen.

Testosteron, slaap en erectie

Een kwalitatief goede slaap en normale of hoge testosteronwaarden – van testosteron weet men dat het zowel het vrouwelijke als het mannelijke libido verbetert – behoeden u dus voor erectiestoornissen. Misschien is het daarom dat mannen na een stomende vrijpartij vaak snel in slaap vallen?

Bron: Andersen ML, Santos-Silva R, Bittencourt LR, Tufik S. Prevalence of erectile dysfunction complaints associated with sleep disturbances in Sao Paulo, Brazil: a population-based survey. Sleep Med 2010;11(10):1019-24

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?