backtotop
Nieuws
Kunnen vrouwen een erectie hebben?

Kunnen vrouwen een erectie hebben?

Wat de penis anatomisch is bij mannen, is de clitoris bij vrouwen. Kunnen zij dan ook een erectie en een ejaculatie hebben?

Reclame

Ontdek de anatomie van de clitoris

Om een erectie te hebben, moeten de anatomische structuren aanwezig zijn die een erectie mogelijk maken. Is dat bij de clitoris het geval?

Een beetje vrouwelijke anatomie dus eerst. Het zichtbare deel van de clitoris is de eikel (glans clitoris), een klein roze knobbeltje, waar de kleine schaamlippen vooraan samenkomen. In tegenstelling tot de eikel van de penis, is de eikel van de clitoris slechts 3 tot 8 mm in diameter. De grootte ervan varieert niet met leeftijd, lengte of gewicht maar stijgt met het aantal gebaarde kinderen.

Het grootste deel van de clitoris is onzichtbaar en bevindt zich onderhuids. Dat is het corpus van de clitoris. Het is 1 tot 3 cm lang, ligt in het verlengde van de eikel en splitst dan op in twee zijarmen die de buitenste schaamlippen volgen.

Omdat de clitoris veel bloedvaten en zenuwen bevat, is zij heel gevoelig voor aanrakingen.

Clitoris: hoe ontstaat de erectie bij vrouwen?

Het mechanisme dat de erectie van de clitoris doet ontstaan, is hetzelfde als voor de erectie van de penis. Alleen is de penis in erectie zichtbaarder.

Het corpus van de clitoris bestaat uit zwellichamen (corpora cavernosa), die net als in de penis na seksuele stimulatie kunnen opzwellen met bloed. Door opzwelling van de zwellichamen sluiten de aders af die voor de normale afvloei van het bloed zorgen. Dat resulteert in een erectie van de clitoris, die vol bloed zit.

Volgt na de erectie ook bij vrouwen een ejaculatie?

Een ejaculatie van de clitoris is niet mogelijk. Vrouwen hebben geen equivalent van de prostaat noch van de zaadblaasjes die bij mannen het sperma (bestaat uit zaadcellen en vocht) aanleveren voor de ejaculatie.

Het vocht dat vrouwen afscheiden bij seksuele stimulatie komt van de slijmklieren, gelegen in de ruimte tussen de kleine schaamlippen (vestibulum), die in de vagina uitmonden (vestibulaire klieren of klieren van Bartholin). Bij vrouwen zwelt trouwens niet alleen de clitoris op na seksuele stimulatie, ook de vestibulaire klieren, de kleine schaamlippen en het sponsachtige lichaam in de urethra.

Boeiend niet? Jammer dat het allemaal zo verborgen blijft. Maar deze manier van functioneren heeft wel een voordeel: omdat vrouwen niet ejaculeren, kunnen ze meervoudige orgasmen bereiken.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?