backtotop
Nieuws
Kan stress erectiestoornissen veroorzaken?

Kan stress erectiestoornissen veroorzaken?

Bij sommige, vooral jonge mannen, kan de oorzaak van de erectiestoornissen bij stress liggen. Wat is het verband tussen stress en een erectie?

Reclame

Wat is stress?

Teveel druk op het werk, spanningen met de partner, moeilijkheden om het einde van de maand te halen enz. Iedereen heeft wel eens last van stress. Een spanning die ons dagelijks leven kan ondermijnen, en die zelfs in bed gevolgen kan hebben. Een voorbijgaand, seksueel falen, kan angst veroorzaken … voor een volgend falen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan: de angst om geen goede erectie te krijgen, doet net de erectiestoornissen ontstaan.

Stress nefast voor erectie

Hoe stress het erectiemechanisme belemmert, is niet 100% zeker. Zeer waarschijnlijk doet stress de gladde spieren in de penis opspannen. Daardoor kunnen de zwellichamen zich niet volledig openen en kan er minder bloed naar de penis stromen, wat nodig is om een erectie te krijgen.

Niet alleen stress

Tot de leeftijd van 40 jaar is stress de hoofdoorzaak van erectiestoornissen. Daarna is de verklaring eerder te zoeken bij een lichamelijke stoornis, bijvoorbeeld in de vorm van hart- en vaatziekten. Niettemin zijn er bij mannen jonger dan 40 jaar ook organische oorzaken mogelijk. Erectiestoornissen zijn bijvoorbeeld frequent bij multiple sclerose.

Behandeling van erectiestoornissen door stress

Als de oorzaak van de stress duidelijk is, moeten mannen eerst proberen die weg te werken. “Bij stress op het werk verbetert de situatie meestal al na enkele weken vakantie”, geeft dr. de Meyer aan. Ook relaxatietechnieken, sofrologie en meditatie kunnen helpen. Een gespecialiseerde aanpak bij een psychotherapeut of een seksuoloog kan nuttig zijn bij aanhoudende problemen.

In tweede instantie kan het soms aangewezen zijn om geneesmiddelen te proberen (PDE 5-remmers). Deze medicatie helpt op korte termijn en met zekerheid een erectie te krijgen, en zo het zelfvertrouwen te herstellen.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?