backtotop
Nieuws
Impotentie: praten helpt (maar niet in bed)

Impotentie: praten helpt (maar niet in bed)

De grootste valkuil voor een relatie bij erectiestoornissen is het onderwerp vermijden. Soms wordt seks geassocieerd met mislukken en wordt bijgevolg elk lichamelijk contact vermeden. Wat kunt u, als partner, doen om het niet zover te laten komen?

Reclame

Erectiestoornissen: elkaar ontlopen lost niets op

Wanneer u niet langer over het erectieprobleem praat, begint het vermijdingsgedrag. Dan doktert u allerlei strategieën uit om elkaar te ontlopen, en gaat u bijvoorbeeld op verschillende uren naar bed. Knuffelen of dicht bij elkaar kruipen gebeurt niet meer, want dat kan de indruk wekken dat er meer verwacht wordt. Uiteindelijk valt elk lichamelijk contact weg. En zo verdwijnt een fundamentele dimensie uit het leven van een koppel.

Hoe de impact van impotentie op de relatie beperken?

  • Creëer zelf het gepaste moment om over het erectieprobleem te praten.

Sommige koppels zeggen dat de gelegenheid zich nog niet heeft voorgedaan. Wacht echter niet te lang af, maar wees proactief en schep de geschikte voorwaarden. Neem zelf het initiatief. Schep eerst een positieve sfeer. Praat niet in bed over seks om de associatie tussen seks en problemen te vermijden. Kaart het probleem ook niet aan wanneer u te veel gedronken hebt, want dan heeft u minder controle over uw emoties of uw woorden.

  • Probeer positief te kijken naar de situatie.

Gedraag u als partner niet gekrenkt. Zeg niet: "Ik heb geen seksleven meer" of "Ik heb niets meer aan mijn man", maar focus op wat wel nog mogelijk is, want er is nog best veel mogelijk als de relatie goed zit.

  • Breng wat humor in de situatie.

Mannen met een erectieprobleem hebben het daar vaak moeilijk mee. Probeer de situatie niet zwaarder en dramatischer te maken. Benader de toestand liever met wat humor, wat aan de lichtvoetige kant.

  • Blijf seksueel actief.

Ook al kunnen bepaalde aspecten niet meer, focus op wat nog wel kan. Creëer eilandjes waar u elkaar nog vastpakt, knuffelt, streelt en masseert. Zorg ervoor dat de connectie blijft bestaan.

Praat ook over erectiemiddelen

Verrassend genoeg verzwijgen heel wat mannen voor hun partner dat ze een erectiepil genomen hebben. Waarschijnlijk vanuit een zekere schroom omdat ze niet geconfronteerd willen worden met een falende erectie. Ook bij een nieuwe relatie nemen mannen soms veiligheidshalve op voorhand een erectiepil. Ze aarzelen en twijfelen of die relatie wel sterk genoeg is om een mogelijk erectieprobleem te dragen.

Openheid over het nemen van hulpmiddelen voor de erectie getuigt echter van een goede relatie. Stiekem handelen en doosjes verbergen niet.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties