backtotop
Nieuws
Impotentie gelinkt aan migraine?

Impotentie gelinkt aan migraine?

Is er link tussen migraine en erectiestoornissen? Het is immers al langer geweten dat migraine bij vrouwen een invloed heeft op het seksleven, maar bij mannen werd dit nooit bewezen.

Reclame

Erectiestoornissen: meer kans op migraine

Een groep van ongeveer 5700 mannen die een arts consulteerden voor erectiestoornissen werd vergeleken met 17.000 andere mannen. Wat bleek? Mannen met een erectiestoornis hadden 63% meer kans om eerder ook migraine te hebben gehad.

Impotentie en migraine: leeftijd maakt een verschil

Het verband tussen erectiestoornissen en migraine was meer uitgesproken bij jongere mannen en het grootst in de groep van de 30- tot 39-jarigen. Daarna hebben de onderzoekers andere ziekten, zoals hoge bloeddruk en diabetes, die het percentage erectiestoornissen ook verhogen, uit de statistische berekening geweerd. En ook dan bleef de link bestaan: een man van 30-39 jaar met erectieproblemen zou tweemaal meer kans maken om ook migraine te hebben.

Een oorzakelijk verband tussen impotentie en migraine?

Het verband tussen erectiestoornissen en migraine is een nieuwe bevinding. Het betekent echter niet dat er ook een oorzakelijk verband zou bestaan tussen de twee. Een definitieve verklaring hebben de onderzoekers niet meteen. Een mogelijkheid: migraine is een vorm van chronische pijn. Het verband tussen chronische pijn en seksuele problemen werd eerder bewezen. Anderzijds is het natuurlijk ook mogelijk dat mannen die aan migraine lijden, gewoon sneller naar de dokter gaan bij een beginnend erectieprobleem. Of zouden de geneesmiddelen tegen migraine het seksuele functioneren kunnen beïnvloeden.

Voorzichtigheid geboden

Dit is de eerste studie die een verband legt tussen migraine en erectiestoornissen. De onderzoekers kunnen echter nog niet besluiten dat migraine een risicofactor is voor erectieproblemen of, omgekeerd, dat erectieproblemen altijd gepaard gaan met migraine.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie