backtotop
Nieuws
Impotentie en seksueel misbruik tijdens de kindertijd

Impotentie en seksueel misbruik tijdens de kindertijd

Erectiestoornissen hebben soms een puur psychische oorzaak. Bijvoorbeeld bij mannen die als kind seksueel misbruikt zijn. Hoe kun je genezen van zo’n trauma?

Reclame

Erectiestoornissen en seksueel misbruik

We mogen zeker niet veralgemenen: niet alle mannen die als kind seksueel misbruikt zijn, worden impotent. Toch kampt een aantal van hen met seksuele problemen, die zich onder meer kunnen uiten in erectiestoornissen. Maar hoe zwaar het opgelopen trauma ook is, het leidt zeker niet altijd tot blijvende schade.

Schuldgevoelens: een zwaar probleem bij misbruikte kinderen

In welke mate kan een tijdens de kindjaren opgelopen seksueel trauma een psychische blokkade veroorzaken met fysiologische gevolgen? De belangrijkste reden is het schuldgevoel van het slachtoffer en de bijgaande schaamte. Beide gevoelens leiden vaak tot volledig libidoverlies, terwijl lust toch net de motor is van een erectie. Zo is de misbruikte persoon er bewust of onbewust van overtuigd dat hij verantwoordelijk is voor wat hem is overkomen. Hij denkt bijvoorbeeld dat hij de dader ongewild heeft verleid. Een idee dat sommige misbruikplegers trouwens graag inprenten bij hun slachtoffers.

Sekstherapie als behandeling van erectiestoornissen

Sekstherapie is een goede methode om blokkades als gevolg van seksuele agressie te overwinnen en op die manier erectiestoornissen te genezen. Dergelijke sessies hebben vooral als doel de patiënt te bevrijden van zijn schuldgevoelens. Daarnaast zijn ze er ook op gericht hem deze pijnlijke bladzijde uit zijn leven symbolisch te doen omslaan. De seksuoloog kan daarvoor verschillende oplossingen voorstellen. Twee voorbeelden:

  • als de feiten niet verjaard zijn, kan het slachtoffer een klacht indienen tegen de dader en proberen om hem te laten veroordelen;
  • hij kan ook een brief schrijven naar zijn agressor om zijn hart te luchten. Toch hoeft zo’n brief niet per se verstuurd te worden om toch therapeutisch effect te hebben.

De partner: een belangrijke bondgenoot

De patiënt krijgt meestal de raad om tijdens de eerste sessies alleen te komen, kwestie van vrijuit te kunnen spreken. Nadien kan de vrouw dan eventueel meekomen, zodat ze leert hoe ze haar partner kan helpen. Zo is het voor mannen die als kind zwaar seksueel misbruikt zijn, belangrijk om zachtheid en tederheid te herontdekken binnen hun relatie. Massages, strelingen en tedere liefkozingen zijn in dat geval de beste remedie.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken