backtotop
Nieuws
Herhaaldelijke hemospermie: wat nu?

Herhaaldelijke hemospermie: wat nu?

In 95% van de gevallen heeft de aanwezigheid van bloed in sperma bij ejaculatie (hemospermie) een goedaardige oorzaak. Ze kan echter vaak optreden en verontrusten. Welke onderzoeken worden uitgevoerd?

Reclame

Hemospermie: welke onderzoeken laten uitvoeren?

Met drie eenvoudige onderzoeken kan de arts een ernstige oorzaak van bloed in een zaadlozing opsporen:

  • Een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan, samen met een PSA-bepaling, prostaatkanker opsporen.
  • Een PSA-bepaling in het bloed: PSA staat voor ‘prostaat specifiek antigeen’, een eiwit dat door prostaatklierweefsel wordt aangemaakt. De PSA-waarde in het bloed stijgt bij prostaatkanker, maar ook bij goedaardige prostaatvergroting en bij prostatitis. Een verhoogd PSA alleen volstaat dus niet om de diagnose van kanker te stellen.
  • Onderzoek van een urinestaal kan een infectie van de prostaat (prostatitis) aantonen of de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Welke bijkomende onderzoeken?

Als bovenstaande testen negatief zijn, kan u er vrij gerust in zijn dat het om een goedaardige oorzaak van hemospermie gaat. Slechts in zeldzame gevallen, wanneer de arts nog enige twijfel heeft, zijn bijkomende onderzoeken nodig.

Dan wordt een transrectale echografie van de prostaat uitgevoerd. Daartoe wordt een sonde in het rectum (anaal kanaal) ingebracht om een ultrasoon beeld van de prostaat te krijgen. Een cystoscopie (kijkonderzoek van de blaas via een buis in de penis) om een eventuele kanker van de urinewegen op te sporen is in nog zeldzamere gevallen nodig.

Behandeling bij herhaaldelijke hemospermie

Wordt geen duidelijke oorzaak gevonden en treedt de hemospermie herhaaldelijk op, dan kan een medicamenteuze behandeling met een zogenaamde 5-alfareductaseremmer de hemospermie doen verdwijnen. Deze behandeling duurt zes maanden. Deze geneesmiddelen worden ook voorgeschreven bij prostaathypertrofie.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?