backtotop
Nieuws
Grote teelballen: groter risico voor het hart?

Grote teelballen: groter risico voor het hart?

Grote teelballen worden vaak als een positief teken gezien voor de mannelijke vruchtbaarheid. Maar een recente studie brengt nu aan het licht dat grote teelballen ook het risico op hartvaatziekte kunnen verhogen.

Reclame

Grote teelballen en vruchtbaarheid en erectiestoornissen

«Zowel in het domein van de reproductieve geneeskunde als bij het grote publiek worden grote teelballen doorgaans beschouwd als een teken van vruchtbaarheid» beginnen de Italiaanse onderzoekers onder leiding van Giulia Rasterelli hun artikel. «Wij wilden nagaan in welke mate teelbalgrootte iets kan zeggen over andere gezondheidsparameters, zoals de cardiovasculaire gezondheidstoestand.» De wetenschappers onderzochten daarop het dossier van 2.809 mannen die op consultatie gingen voor erectiestoornissen, en volgden vervolgens 1.400 onder hen gedurende meerdere jaren. Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat erectiele dysfunctie een vroegtijdig kan zijn van een cardiovasculair incident en dus een risicofactor voor de ontwikkeling van ziektes als hartinfart, CVA…
«Bij mannen met erectiestoornissen werd de teelbalgrootte echter nog nooit onderzocht» verklaart het team hun onderzoeksopzet. Het doel van de studie is dus onderzoeken of er een verband bestaat tussen erectiestoornissen, teelbalgrootte en cardiovasculair risico.

Grote teelballen en risicofactoren voor hart- en vaatziekte

De onderzoekers ondervonden een duidelijk verband tussen grote [1] teelballen, overgewicht, roken en hoge bloeddruk, de laatste drie allen risicofactoren voor hart- en vaatziekte. De onderzoekssubjecten werden bovendien vaker in het ziekenhuis opgenomen voor een cardiovasulair incident. Een mogelijk gevolg van die risicofactoren, verklaren de onderzoekers.

Luteïniserend hormoon-waarden en hart- en vaatziekte

Daarnaast stelden de onderzoekers bij de onderzochte mannen ook hoge waarden vast voor het luteïniserend hormoon (LH), een hormoon dat de aanmaak stimuleert van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. En die hoge LH-waarden zijn schadelijk voor het cardiovasculair systeem, meent het team. Allemaal goed en wel, maar wat is nu precies het verband tussen hoge LH-waarden, risico op hartvaataandoening en het hebben van grote teelballen?

Teelbalgrootte: groot is niet altijd beter

Het Italiaanse team kwam tot de volgende conclusie: het is bekend dat mannen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekte, lagere testosteronwaarden hebben. Het lichaam probeert die lage testosteronwaarden bij zulke mannen zodoende te compenseren door o.a. meer hypofysehormonen af te scheiden, zoals het luteïniserend hormoon. En de aanmaak van testosteron door de teelbal hangt inderdaad af van de stimulatie door LH. Deze reactie kan op zijn beurt leiden tot grotere teelballen. Besluit: wat teelbalgrootte betreft, geldt in seksuele geneeskunde -in tegenstelling tot reproductieve geneeskunde- klein maar fijn.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken