backtotop
Nieuws
Goed voor het hart, goed voor de erecties ?

Goed voor het hart, goed voor de erecties ?

Door onze leefstijl te wijzigen, met name gezonder te eten en meer te bewegen, kunnen we ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Kunnen deze goede gewoonten ook leiden tot betere erecties?

Reclame

Effect op erecties via gemeenschappelijke risicofactoren

De gemeenschappelijke oorzaak van erectiestoornissen en vaatziekten in hart en hersenen is een vernauwing van de slagaders. De risicofactoren voor deze vaatziekten zijn bijgevolg ook risicofactoren voor erectiestoornissen: hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol, roken en obesitas.

Het goede nieuws is dat het mogelijk is om deze risicofactoren te verminderen met enkele wijzigingen in de leefstijl. Maar heeft dit ook gunstige effecten op de erecties?

Betere erecties dankzij leefstijlwijzigingen

De onderzoekers zochten in de wetenschappelijke literatuur naar studies die het effect van minimum zes weken leefstijlwijzigingen hadden onderzocht. Zij waren meer bepaald geïnteresseerd in het verminderen van de kans op erectiestoornissen.

Zes zulke studies met in totaal 740 patiënten werden geselecteerd. Uit alle studies bleek dat aanpassingen in de leefstijl en een daling van de bloedvetten resulteerden in betere erecties.

Het effect was groter bij mannen met lichte erectieproblemen dan bij mannen met ernstige erectiestoornissen. Bovendien werd het effect van de leefstijlwijzigingen nog versterkt bij mannen die al een erectiepil (PDE5-remmer) namen om tot een erectie te komen.

Gezond eten en …

Gezond eten om vaatvernauwing tegen te gaan, is een van die wijzigingen in de leefstijl die werden onderzocht. Als voorbeeld hiervan wordt vaak het mediterrane dieet gegeven, dat volle granen, fruit, groenten, noten en olijfolie aanbeveelt. Dit dieet is eveneens doeltreffend gebleken om erectiestoornissen te voorkomen.

… meer bewegen voor betere erecties

Daarnaast is ook wetenschappelijk bewezen dat meer lichaamsbeweging gunstig is voor de erecties. De kans op een erectiestoornis vermindert met 30% bij mannen die anderhalf uur per week lopen of drie uur per week intens sporten.

Ook oudere diabetici (type 2-diabetes) die gedurende één jaar actiever bewegen en gezonder eten zien hun erecties verbeteren, in vergelijking met een controlegroep die zijn leefstijl niet veranderde.

Tot slot, het verminderen van de risicofactoren voor vaatziekten met geneesmiddelen (bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk, hoge cholesterol of suikerziekte) heeft eveneens een positief effect op de erecties.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?