backtotop
Nieuws
Geven aambeien minder erecties?

Geven aambeien minder erecties?

Vaatziekten kunnen de bloedstroom naar de penis beperken en zo erectiestoornissen veroorzaken. Gaat deze redenering ook op bij aambeien?

Reclame

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn verwijdingen van de bloedvaten in en rond de aars. Ze zien er uit als spataderen, die we beter kennen van in de onderbenen. Ze kunnen zwellen en uitstulpen, wat pijn veroorzaakt en waardoor ze kunnen bloeden. De vraag hier is: kunnen deze lokale bloedvatafwijkingen het risico op erectiestoornissen verhogen?

Verband erectieprobleem en aambeien

Het verband tussen aambeien en erectiestoornissen werd onderzocht bij de mannelijke bevolking van Taiwan. Een kwart van de mannen met een erectieprobleem had aambeien, tegenover slechts 15% van de mannen zonder erectieprobleem. In deze studie hadden mannen met een erectieprobleem 90% kans om met aambeien te maken te hebben.

Aambeien, erectiestoornissen en leeftijd

De onderzoekers hebben dan gekeken of er een verschil was per leeftijdsgroep. En dat was het geval. Bij mannen onder de 30 jaar met een erectiestoornis kwamen aambeien bijna vier keer meer voor dan in de controlegroep van dezelfde leeftijd. In de leeftijdsgroep tussen 30 en 40 jaar was dat nog slechts 2,5 keer meer. Het verschil was het kleinst in de groep 40- tot 50-jarigen (1,7 keer).

Welk verband tussen aambeien en erectie?

De onderzoekers hebben getracht een verklaring te vinden voor de link tussen aambeien en erectiestoornissen. Bij oudere mannen, bij wie de associatie minder vaak voorkomt, ligt vooral de leeftijdgebonden daling van het testosterongehalte aan de basis van hun erectiestoornis. En deze daling staat niet in verband met aambeien. Anderzijds, bij jonge mannen met aambeien, zou de lokale zwelling van de bloedvaten in de regio tussen balzak en aars wel degelijk de erectie kunnen hinderen …

Bron: Keller JJ, Lin HC. Haemorrhoids are associated with erectile dysfunction: a population-based study. Int J Androl 2012 Jul 9. Doi:10.1111/j.1365-2605.2012.01292.x.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken
Hormonale stoornissen

Diabetes Mensen met diabetes hebben een groter risico op (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hormonale stoornissen