backtotop
Nieuws
Gevaarlijke geneesmiddelen voor de erectie

Gevaarlijke geneesmiddelen voor de erectie

Meerdere geneesmiddelen kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Daarom is het belangrijk ze te herkennen om, indien nodig, er met uw arts over te praten.

Reclame

Verminderd libido, matige erectie, of zelfs helemaal geen erectie. Misschien zijn het die tabletten naast het bed wel? Dat kan. Geneesmiddelen met erectiestoornissen tot gevolg worden namelijk zeer vaak voorgeschreven. Een overzicht.

Geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt niet alleen het risico op erectiestoornissen, maar ook op een hartinfarct, hersenberoertes enz. Om de bloeddruk te verlagen, gebruiken artsen antihypertensiva. Maar de bijsluiter van die antihypertensiva vermeldt soms een ‘verhoogd risico op erectiestoornissen’. Enkele antihypertensiva zoals bètablokkers en diuretica verhinderen namelijk dat het bloed naar de penis stroomt. Hierdoor is een erectie niet langer mogelijk. Gelukkig bestaan er ook antihypertensiva die geen dergelijke ongemakken veroorzaken.

Antidepressiva

De meeste antidepressiva verminderen het libido en/of veroorzaken erectiestoornissen. Dat is voornamelijk het geval met antidepressiva die het serotoninegehalte verhogen. Serotonine is een neurotransmitter in de hersenen. Deze bijwerking heeft gevaarlijke gevolgen. Wanneer antidepressiva beginnen te werken, krijgt de man opnieuw zin in seks. Maar door de behandeling krijgt hij een matige erectie. De patiënt wilt dan zijn behandeling stopzetten om terug een normale erectie te krijgen. Doordat de man zijn geneesmiddelen niet meer inneemt, valt hij weer in een depressie en verlaagt het libido. Om dat te vermijden, vraagt u best advies aan uw arts zodra u ondervindt dat de antidepressiva erectiestoornissen veroorzaken.

Geneesmiddelen tegen cholesterol

Bepaalde behandelingen zoals statines, verlagen het cholesterolgehalte. Jammer genoeg kunnen ook deze geneesmiddelen erectiestoornissen veroorzaken. Uit een recente studie blijkt dat statinegebruikers een lager testosterongehalte hadden dan normaal (1). Dat terwijl dit mannelijke hormoon bij uitstek een belangrijke rol speelt bij het krijgen van een erectie. Anderzijds kan ook een te hoog cholesterolniveau, net zoals de sigaret, een hoge bloeddruk en diabetes, de bron zijn van een erectiestoornis. Stop daarom nooit een behandeling zonder medisch advies.

(1) Corona G, Boddi V, Balercia G, Rastrelli G, De Vita G, Sforza A, Forti G, Mannucci E, Maggi M. The effect of statin therapy on testosterone levels in subjects consulting for erectile dysfunction. J Sex Med. 2010 Apr;7(4 Pt 1):1547-56. Epub 2010 Feb 5.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Contra-indicaties van geneesmiddelen

Het risico op een hartinfarct is niet verhoogd door het gebruik van (…)

Erectiestoornissen - Behandeling - Contra-indicaties van geneesmiddelen