backtotop
Nieuws
Erectiestoornissen: onoverkomelijk na 75?

Erectiestoornissen: onoverkomelijk na 75?

Kan ik na een bepaalde leeftijd nog een actief seksleven hebben? Een studie bevestigt het: erectiestoornissen zijn frequent na 75 jaar, maar niet onoverkomelijk.

Reclame

Seksleven na uw 75ste

Moeten we na een bepaalde leeftijd een kruis maken over seksualiteit? Niet zo zeker. Het is niet omdat we ouder worden, dat we een minder actief en rijk seksleven hebben, alle verhoudingen in acht genomen. “Een gebrek aan seksuele betrekkingen na een bepaalde leeftijd moet niet zozeer als onafwendbaar en normaal worden beschouwd”, legt dr. Thierry Wildschutz uit, diensthoofd urologie in het CHU Tivoli van La Louvière. “Het is trouwens niet vreemd dat 70-ers, en zelfs 80-ers nog een actief seksleven hebben. Al neemt de seksualiteit wel andere vormen aan.”

Erectiestoornissen bij senioren

Dus hebben onze senioren er nog zin in? Tuurlijk. Maar ze blijven daarom niet bespaard van erectiestoornissen. Want leeftijd is en blijft een belangrijke risicofactor. Een recente studie boog zich over de erectiefunctie van mannen tussen 75 en 95 jaar. Conclusie? 72% zei minstens één seksueel probleem te hebben.

  • De helft van de ondervraagde mannen gaf aan dat hij een erectiestoornis had of minder zin in seks.
  • 39% van de deelnemers krijgt onmogelijk nog een orgasme.
  • 20% was in zekere mate bang voor slechte prestaties.

Daling van het testosterongehalte?

Zijn de erectiestoornissen gewoon een gevolg van de ouderdom? Een daling van het testosterongehalte werd lang met de vinger gewezen. Dat hormoon regelt namelijk het libido en speelt een belangrijke rol bij de erectie. Maar dat natuurlijke proces zou niet de oorzaak zijn. Hoewel een laag testosterongehalte gepaard kan gaan met een verminderd libido, heeft het geen oorzakelijk verband met eventuele erectiestoornissen.

Verschillende factoren

Waarom hebben dan zoveel mannen ouder dan 75 een erectiestoornis? Volgens de auteurs van die studie bestaan er verschillende oorzaken. En wel omdat er met het ouder worden steeds meer gezondheidsproblemen opduiken. Op de eerste plaats staan hart- en vaatziekten, gevolgd door diabetes, depressie, prostaatproblemen en slapeloosheid. Een combinatie van deze factoren verhoogt danig het risico op een erectiestoornis. Preventie en behandeling van deze problemen zouden dan kunnen vermijden dat uw erectie door de leeftijd in het water valt.

“Daarnaast is het mogelijk om geneesmiddelen voor te schrijven die de erectie bevorderen, op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met de contra-indicaties”, geeft dr. Wildschultz aan. Er valt dus te ontkomen aan erectiestoornissen, ook na een bepaalde leeftijd.

Hyde Z, Flicker L, Hankey GJ, Almeida OP, McCaul KA, Chubb SA, Yeap BB. Prevalence and Predictors of Sexual Problems in Men Aged 75-95 Years: A Population-Based Study.

Journal of Sexual Medicine. 2012 Feb; 9 (2): 442-453.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties