backtotop
Nieuws
Erectiestoornissen en seksleven

Erectiestoornissen en seksleven

Erectiestoornissen tasten niet alleen het seksleven aan, maar ook de levenskwaliteit. Al is 'erectie' niet altijd synoniem van een goed seksleven. Veel hangt af van de communicatie tussen partners.

Reclame

Welke gevolgen kunnen erectiestoornissen hebben op de man en op het paar?

Chronische erectiestoornissen kunnen bij zowel de man als de vrouw tot frustratie leiden, en hun zelfbeeld en dus ook hun seksuele identiteit aantasten. De man voelt zich bedreigd in zijn mannelijkheid, terwijl de vrouw zich kan afvragen of haar partner haar nog begeert, waardoor ze dan weer haar vrouwelijkheid in twijfel trekt. Op die manier kan er een vicieuze cirkel ontstaan: de man krijgt faalangst en heeft de neiging om zichzelf als toeschouwer te zien tijdens het vrijen, want op zich anti-erotisch is. Erecties worden gestuurd door het autonome zenuwstelsel en zijn dus onwillekeurig. En als de wil zich gaat mengen in een functie die hij niet beheerst, krijgen we gegarandeerd erectiestoornissen!

Is een stevige erectie een waarborg voor een bevredigend seksleven?

We mogen seksuele potentie niet verwarren met seksuele competentie. Potentie betekent: een erectie kunnen krijgen, plus in staat zijn tot penetratie en ejaculatie. Dat zijn echter maar de basisinstrumenten van seksuele competentie. Die heeft meer te maken met de kwaliteit van het liefdesspel: verleiding, uitwisseling, strelingen... Het is voor de man een uitdaging om seksualiteit te koppelen aan intimiteit en communicatie - twee elementen waar vrouwen veel belang aan hechten - zonder zijn mannelijke pool te verwaarlozen. Alles hangt ook af van het belang dat beide partners hechten aan erectie en penetratie. Zo zullen vrouwen die vooral een clitoraal orgasme hebben, niet dezelfde verwachtingen hebben als vrouwen met een vaginaal orgasme.

Wanneer is het nodig om een seksuoloog te raadplegen?

Een seksuologische aanpak is aan te raden wanneer de erectiestoornissen vooral een psychologische oorzaak blijken te hebben. Maar ook wanneer mannen of koppels hulp nodig hebben om te leren omgaan met fysiologische beperkingen als gevolg van medische problemen. Gesprekstherapie is daarbij meestal onvoldoende en moet vaak gecombineerd worden met lichaamswerk: relaxatie, hypnose, massages, sekstherapie, ...

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties