backtotop
Nieuws
Erectiestoornissen? Eet evenwichtig!

Erectiestoornissen? Eet evenwichtig!

Heeft voeding invloed op de erectiekwaliteit? Vast staat dat een te vetrijke voeding het risico op erectiestoornissen verhoogt.

Reclame

Overgewicht en erectie gaan niet samen

Mannen met overgewicht lopen meer risico op erectiestoornissen. En hoe groter het overgewicht, hoe hoger het risico. Om te weten of u overgewicht hebt, volstaat het om uw Body Mass Index (BMI) te berekenen. Als uw BMI hoger ligt dan 25, hebt u overgewicht, boven de 30 is er sprake van zwaarlijvigheid (obesitas).

Verband tussen zwaarlijvigheid en erectiestoornissen

Overgewicht gaat vaak gepaard met een verhoogde cholesterol in het bloed, waarbij de cholesterol de neiging heeft om zich vast te zetten op de vaatwand. Gevolg: de slagaders vernauwen en worden minder elastisch. In dat geval spreken we van atherosclerose. Deze slagaderaantasting blokkeert de bloedstroom naar de zwellichamen van de penis, wat erecties bemoeilijkt.

Type 2-diabetes: een andere oorzaak van erectiestoornissen

Zwaarlijvigheid verhoogt ook het risico op type 2-diabetes. Diabetes beschadigt trouwens eveneens de penisbloedvaten en heeft al evenzeer een schadelijk effect op de erectiezenuwen.

Erectiestoornissen en hart- en vaatziekten

Bij 40-plussers wijzen erectiestoornissen vaak op een slechte cardiovasculaire gezondheid. De bloedvaten van de penis zijn immers smaller dan de hersen- en hartslagaders. Deze kleine bloedvaten slibben dan ook sneller dicht, wat dan weer geen goed voorteken is voor de slagaders.

Hoe zijn erectiestoornissen te voorkomen?

U hebt het al begrepen: mannen hebben er alle belang bij om hun gewicht onder controle te houden. Bijvoorbeeld door een mediterraan dieet te volgen met veel vis, zeevruchten, mager vlees, tomaten, uien, aubergines, peulvruchten en olijfolie. In combinatie met voldoende lichaamsbeweging kan een dergelijk gezond en evenwichtig voedingspatroon niet alleen erectiestoornissen voorkomen, maar ook beginnende problemen verhelpen.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken