backtotop
Nieuws
Erectiestoornissen: een fataliteit na uw 50ste?

Erectiestoornissen: een fataliteit na uw 50ste?

Eén op de twee 50+'ers kampt met erectiestoornissen. Maar de oorzaken mogen dan al vaak divers zijn en nauw samenhangen, er bestaan oplossingen!

Reclame

Als de erectiestoornissen frequenter en ernstiger worden

Met de leeftijd vermindert meestal de bloedtoevoer naar de zwellichamen van de penis - wat noodzakelijk is voor een erectie - doordat de weefsels niet meer zo elastisch zijn. Bovendien neemt ook het risico toe op aandoeningen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken: hart- en vaatziekten, diabetes... Gevolg: het aantal erectiestoornissen en hun ernst neemt toe. Zo loopt een zeventiger bijna twee keer meer kans op erectieproblemen dan een veertiger.

Een verminderde seksuele activiteit

Leeftijd kan ook gepaard gaan met een verminderde seksuele activiteit, die onrechtstreeks de erectiekwaliteit aantast. Met het ouder worden daalt immers de productie van testosteron (mannelijk hormoon dat wordt afgescheiden door de testikels). Dit testosterontekort kan op zijn beurt het libido (de zin in seks) verminderen.
Ook het jarenlange samenleven met een partner kan het libido doen dalen en de seksuele activiteit verminderen, ook al hebben beide partners een harmonieuze relatie. Het is niet altijd even gemakkelijk om de passie 30 of 50 jaar lang brandend te houden. Bovendien: hoe lager de vrijfrequentie, hoe moeilijker het wordt om een stevige erectie te krijgen en te behouden. Tot slot kan de seksualiteit ook evolueren met de leeftijd.

Erectieproblemen: zeker geen fataliteit!

Toch is het mogelijk om een goede erectie te behouden, zelfs na 65 of 70 jaar. De beste manier om dat te doen, is uw leefgewoonten veranderen. Basistips: geen sedentair leven leiden en een minimum aan lichaamsbeweging doen, gezond eten, niet roken en matig omspringen met alcohol. Kortom, alles wat goed is voor het cardiovasculair stelsel is ook goed voor de erectiefunctie.
Bij langdurige stoornissen is het aan te raden uw arts of specialist (uroloog) te raadplegen. Tot slot nog dit: er bestaan wel degelijk doeltreffende behandelingen. Erectiestoornissen zijn dus zeker geen fataliteit!
Met dank aan dr. Thierry Roumeguère, uroloog in het Erasmusziekenhuis

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken