backtotop
Nieuws
Erectiestoornissen: als het tussen de oren zit…

Erectiestoornissen: als het tussen de oren zit…

Erectiestoornissen hebben niet altijd een lichamelijke oorzaak, maar kunnen ook ‘tussen de oren’ zitten. Ziehier enkele tips om dergelijke psychische blokkades te overwinnen.

Reclame

Wat te doen als erectiestoornissen een psychische oorzaak hebben?

Seksuologen raden de patiënt allereerst aan om zichzelf geen lichamelijke intimiteit en seksueel genot te ontzeggen. We mogen immers niet vergeten dat een erectie zeker geen noodzakelijke voorwaarde is voor een bevredigend seksleven. Het is belangrijk dat koppels dat inzien. Want hoe meer faalangst een man met erectiestoornissen heeft, hoe groter het risico op erectiestoornissen. Gedurende enkele weken of maanden sekstherapie volgen, zonder dat er daarbij per se sprake hoeft te zijn van erectie of penetratie, kan bepaalde psychische barrières uit de weg ruimen.

Enkele praktische tips:

  • Erectiestoornissen van psychische oorsprong worden bevorderd door faalangst en de dagdagelijkse stress. Vandaar dat het belangrijk is om uzelf intieme momenten te gunnen waarbij u niet vermoeid of gespannen bent, en waarop u niet gestoord kunt worden.
  • Vraag uw partner eens om u te verwennen met een lange massage (borst, schouders, dijen…). Dat zal u helpen om u niet te focussen op uw erectieproblemen. Stimulaties, zachte en intieme strelingen, kussen… geven u evenzeer genot. Zelfs zonder erectie.
  • Vergeet niet dat seks meer is dan alleen penetratie. Er bestaan heel wat manieren om een vrouw genot te schenken.
  • Vrouwen van hun kant kunnen de verleidingstoer opgaan, hun partner opwinden en vooral teder en lief zijn voor hem.

Hoe kunnen erectiestoornissen van psychische oorsprong behandeld worden?

Wanneer ze niet tijdelijk zijn, zijn de psychische oorzaken van erectiestoornissen meestal diepgeworteld. Vandaar dat er in dat geval een intensieve behandeling nodig is bij een seksuoloog(-oge). Dat betekent niet dat de patiënt jarenlang op de sofa moet gaan liggen! De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Soms volstaan een tiental sessies al.

Psychische en lichamelijke oorzaken

De psychische en organische oorzaken van erectiestoornissen hangen vaak samen. Zo kan een diabetespatiënt erectiestoornissen krijgen door beschadigde zenuwen en bloedvaten, terwijl die net belangrijk zijn voor een erectie. Is de penis vaak minder stijf of duurt de erectie niet lang genoeg, dan kan er faalangst ontstaan. Bovenop de organische problematiek komt dan ook nog eens psychische stress. In dat geval kan het nuttig zijn om erectiebevorderende middelen te nemen om het zelfvertrouwen te herwinnen. Dat geldt trouwens evenzeer als er sprake is van een 100 % lichamelijke of psychische oorzaak.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Hormonale stoornissen

Diabetes Mensen met diabetes hebben een groter risico op (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hormonale stoornissen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken