backtotop
Nieuws
Erectiestoornis? Tanden goed poetsen!

Erectiestoornis? Tanden goed poetsen!

Hoewel het nog niet helemaal is uitgeklaard, er is een verband tussen erectiestoornissen en chronische tandvleesontsteking. Meer nog, een tandheelkundige behandeling zou een effect hebben op de erecties …

Reclame

Tandplak en erectiestoornissen

Tandvleesontsteking of parodontitis komt voor bij de helft van de 55-plussers. Parodontitis ontstaat door ophoping van bacteriën, voedselresten en speeksel rond de tanden en tussen de tanden en het tandvlees, waardoor tandplak ontstaat. De symptomen zijn rood en/of bloedend tandvlees, een slechte adem, gevoelig tandvlees, loszittende tanden of kiezen. Dagelijks de tanden poetsen en een jaarlijks bezoek aan de tandarts voor tandsteenverwijdering voorkomen de vorming van tandplak.

Onderzoekers ontdekten dat parodontitis gepaard gaat met een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. En dat zijn nu juist ook de patiënten die vaker te kampen hebben met erectiestoornissen.

Driemaal meer tandvleesontsteking bij mannen met een erectiestoornis

Onderzoekers zochten dus of er een verband kon zijn tussen parodontitis en erectiestoornissen. Daarom vergeleken zij de frequentie van parodontitis in een groep van 30.000 mannen met een erectieprobleem en 160.000 toevallig uitgekozen mannen zonder erectiestoornis.

In de eerste groep had meer dan een vierde van de mannen (26,9%) niet alleen last van een erectiestoornis maar ook van parodontitis, tegenover slechts een kleine 10% (9,4%) van de mannen zonder erectieprobleem.

Zelfs als rekening gehouden wordt met gekende risicofactoren voor erectiestoornissen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, verhoogde vetspiegels, blijft parodontitis drie keer meer aanwezig bij mannen met een erectieprobleem. Merkwaardig genoeg werd dit verband vastgesteld zowel bij jonge mannen (onder de 30 jaar; 4,5 keer meer) als bij oude mannen (meer dan 70 jaar; 4,8 keer meer).

Behandeling van parodontitis ook effect op erecties

Een Turkse studie onderzocht dan weer of de behandeling van parodontitis een effect had op de erectiestoornis. De helft van een groep van 120 mannen met een ernstige tot matige erectiestoornis en chronische parodontitis kreeg een tandheelkundige behandeling, de andere helft niet.

Logischerwijze stelden zij minder tandplak, minder bloeding en minder loszittende tanden vast in de behandelde groep. Maar wat vooral merkwaardig was, was dat drie maanden later ook de erectiestoornis alleen in de behandelde groep verbeterd was.

Een gouden raad voor jong en oud: poets dagelijks goed uw tanden, dat komt niet alleen uw gebit ten goede…

Bronnen:

1. Wei-Che Wy et al. Association between periodontitis and erectile dysfunction – a nationwide case-controle study. J Urol 2012;187(4):e465

2. Eltas A et al. The effect of periodontal treatment in improving erectile dysfunction: a randomized controlled trial. J Clin Periodontol 2012;40(2):148-54

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Hart- en vaatziekten

Diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hart- en vaatziekten
Hormonale stoornissen

Diabetes Mensen met diabetes hebben een groter risico op (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hormonale stoornissen