backtotop
Nieuws
Diabetes: slecht voor de erectie

Diabetes: slecht voor de erectie

Erectiestoornissen kunnen het eerste signaal zijn van een cardiovasculaire stoornis. Eén van de meest voorkomende oorzaken is diabetes. Het is dan ook essentieel om er zo snel mogelijk over te praten met uw arts.

Reclame

Bloed in de slagaders

Een erectie van de penis is van vasculaire oorsprong. Ze vereist een goede bloedtoevoer via de slagaders. Wanneer die dichtslibben (atherosclerose, waarbij hun binnendiameter verkleint), kan het bloed de zwellichamen niet langer doen uitzetten. Met een erectiestoornis tot gevolg.

Diabetes versnelt atherosclerose

Diabetes wordt gekenmerkt door een stijging van de bloedsuikerspiegel (hyperglykemie). Dat komt doordat de pancreas onvoldoende insuline aanmaakt en er insulineresistentie ontstaat. De meeste patiënten met type 2-diabetes hebben naast hun hyperglykemie ook een metabolisch syndroom. Daarbij vertonen ze verschillende cardiovasculaire risicofactoren tegelijk: buikvet (abdominale obesitas), hoge bloeddruk (arteriële hypertensie) en verstoorde bloedvetwaarden (dyslipidemie). Op die manier versnelt diabetes het atheroscleroseproces. Vandaar dat diabetici beschouwd worden als patiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Bovendien kan diabetes de zenuwen aantasten, en die zijn noodzakelijk om een erectie te krijgen.

Snel een arts raadplegen

Erectiestoornissen zijn dus soms een voorteken van een cardiovasculaire aandoening (1). Beroerten (cerebrovasculaire accidenten) en myocardinfarcten (hartinfarcten) komen trouwens drie tot vier keer meer voor bij mannen met diabetes dan bij anderen. Uit verschillende studies blijkt dat 35 tot 90% van alle mannelijke diabetici zou kampen met 'erectiele disfunctie' (2). Bij aanhoudende erectiestoornissen is dan ook een medisch onderzoek nodig, ook al heeft noch de man in kwestie noch zijn partner er last van. Dat onderzoek zal tot een eventuele diagnose leiden, en zorgt ervoor dat diabetes en de mogelijke nevenaandoeningen - overgewicht, dyslipidemie en arteriële hypertensie - zo snel mogelijk behandeld kunnen worden.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie De term impotentie is (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?
Psychologische en relationele oorzaken

Erectiele disfunctie: een multifactorieel probleem Erectiele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Psychologische en relationele oorzaken