backtotop
Nieuws
Bloed bij de zaadlozing: moet ik ongerust zijn?

Bloed bij de zaadlozing: moet ik ongerust zijn?

De aanwezigheid van bloed in uw zaadlozing, aangeduid als hemospermie, kan u en uw partner de schrik op het lijf jagen. Maar in 95% van de gevallen is er niets ernstigs aan de hand. Wat is de mogelijke oorzaak?

Reclame

Hemospermie: onschuldige oorsprong van de bloedsporen

Vooreerst, wees gerustgesteld: bloed bij de zaadlozing kan nooit uit de testikels komen. Bloed in de testikel migreert niet via de bijbal en de zaadleider tot in de prostaat.

Bloed kan in sperma terechtkomen wanneer een steentje langs het ejaculatiekanaal (ductus ejaculatorius) trekt. Dit kanaal begint iets hoger dan de prostaat en zorgt voor het transport van de zaadcellen (spermatozoïden) doorheen de prostaat naar de plasbuis (urethra). Een kleine bloeding kan ook optreden in een klierbuisje van de prostaat.

Na een prostaatbiopsie

Een tweede onschuldige oorzaak van hemospermie is de prostaatbiopsie. Daarbij prikt de arts met een naald prostaatweefsel aan voor microscopisch onderzoek. Hierbij kan ook een beetje bloed via de klierkanaaltjes van de prostaat vrijkomen.

Welke impact op uw seksleven?

Meestal gaat het niet om een grote hoeveelheid bloed. Het bloed vermengt zich met prostaatvocht en sperma (zaad), en wordt bij de ejaculatie of zaadlozing afgevoerd.

Dit is volkomen ongevaarlijk voor u en uw partner en seksuele betrekkingen moeten niet worden vermeden.

Prostatitis en goedaardige poliepen

Bij een aantal goedaardige oorzaken van hemospermie zijn echter bijkomende onderzoeken nodig en een aangepaste behandeling. Dat is het geval bij prostatitis, een bacteriële ontsteking van de prostaat. De aanwezigheid van goedaardige poliepen in de plasbuis kan eveneens bloedingen veroorzaken.

Zeldzamere maar ernstigere oorzaken van hemospermie

In slechts ongeveer 5% van de gevallen van hemospermie is er een ernstige onderliggende oorzaak. Bloedsporen in sperma kunnen het eerste teken zijn van prostaatkanker, of nog zeldzamer van urotheelkanker (het urotheel is het slijmvliesweefsel dat de binnenkant van de urinewegen bedekt).

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken