backtotop
Nieuws
Bijwerkingen van het vaatverwijdend effect

Bijwerkingen van het vaatverwijdend effect

De geneesmiddelen die de erectie bevorderen, werken vaatverwijdend. Dit effect op de slagaders is ook verantwoordelijk voor de bijwerkingen, tot ver buiten de penis.

Reclame

Werking van de geneesmiddelen

De geneesmiddelen die de erectie bevorderen, zijn remmers van het enzym fosfodiësterase 5, afgekort PDE5-remmers. Zij ontspannen de spieren in de wand van de bloedvaten. Het resultaat is een vasodilatatie of een verwijding van de diameter van de slagaders. Zo kan er meer bloed aangevoerd worden in de penis, wat de erectie stimuleert. Maar ook in andere organen treedt vaatverwijding op, met ongewenste bijwerkingen tot gevolg.

Soorten bijwerkingen

PDE5-remmers verwijden de slagaders vooral in de organen met een dicht bloedvatennetwerk: de huid, het hart, het neusslijmvlies en de hersenen.

Daardoor treden roodheid in het gelaat (flushes) en warmteopwellingen op. Die laatste zijn vergelijkbaar met de opvliegers bij vrouwen in de menopauze.

In het hart veroorzaken deze geneesmiddelen palpitaties of hartkloppingen. Dat is niet erg, behalve als de patiënt tegelijk vaatverwijdende geneesmiddelen voor het hart neemt. Mannen die behandeld worden met sublinguale nitraten, mogen geen PDE5-remmers gebruiken.

Vaatverwijding in de slijmvliezen van de neus kan een gevoel van verstopte neus geven.

Ook hoofdpijn is een mogelijke bijwerking. Die ontstaat door verwijding in de slagaders die de hersenen van bloed voorzien.

Vaak beperkte bijwerkingen die zelden storen

Mannen die een erectiepil nemen voor erectiestoornissen, melden vaak zulke lichte bijwerkingen. Maar zij vinden die zelden storend. Negen mannen op de tien vinden de bijwerkingen geen reden om de behandeling te stoppen. Houd u aan de instructies die de arts geeft voor het goede gebruik van de erectiepil en meld hem eventuele onaangename bijwerkingen. Hij kan desnoods de dosis van uw erectiepil verlagen of overschakelen op een andere.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?