backtotop
Nieuws
Als een erectie te lang duurt!

Als een erectie te lang duurt!

Een aanhoudende erectie zonder seksuele opwinding? Dan gaat het misschien om priapisme: een erectiestoornis die zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Reclame

Het woord 'priapisme' verwijst naar de Griekse mythologie. Priapus is namelijk de god van geluk en vruchtbaarheid, en wordt afgebeeld met een enorme penis in erectie. In de geneeskunde is priapisme een erectie die meer dan vier uur duurt, zonder dat er sprake is van enige seksuele prikkel.

Een verstoorde bloedafvoer

Bij een normale erectie neemt de bloedtoevoer naar de zwellichamen (de twee zijreservoirs van de penis) toe. Bij priapisme daarentegen is de veneuze drainage (bloedafvoer) van de zwellichamen verstoord, waardoor het bloed niet meer wegkan uit de reservoirs. Deze circulatiestilstand wordt beschouwd als een urologisch spoedgeval. Ze is zeer pijnlijk, en als ze niet tijdig behandeld wordt, kan ze de erectiefunctie aantasten. Na meer dan 24 uur priapisme houdt 60% van alle patiënten er blijvende erectiestoornissen aan over.

Verschillende soorten priapisme

Er bestaan drie soorten priapisme:
> 'Low-flow' priapisme: is de meest voorkomende vorm. Kan te wijten zijn aan intracaverneuze injecties die soms gebruikt worden bij de behandeling van erectiestoornissen.
> 'High-flow' priapisme: wordt vaak veroorzaakt door een zitvlakletsel(val, shock...).
> Recidiverend priapisme: het gaat hier om episodes van minder dan drie uur die kunnen evolueren naar 'low-flow' priapisme. Dit type priapisme kan ook chronisch worden.

Welke behandelingsmogelijkheden?

De behandeling van priapisme heeft als doel de erectie te beëindigen, maar ook om recidieven (herval) en blijvende erectiestoornissen te vermijden. Ze verschilt naargelang het soort priapisme en kan medicamenteus zijn (pijnstillers, als symptomatische behandeling) of chirurgisch. Meestal wordt er een punctie uitgevoerd, om de bloedafvoer uit de zwellichamen te herstellen. Als dat geen resultaat oplevert, wordt er een zogenaamde caverno-spongieuze fistel aangelegd (een verbinding tussen de sponsachtige lichamen en de zwellichamen, om de bloedafvoer te vergemakkelijken). Deze behandeling is meestal succesvol, op voorwaarde dat ze uitgevoerd wordt binnen de eerste 24 uur.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?