backtotop
Nieuws
Als de penis krom trekt?

Als de penis krom trekt?

Pijn in de penis? Kromme penis bij een erectie? Dan gaat het misschien om de ziekte van Peyronie, die seksuele betrekkingen pijnlijk of zelfs onmogelijk kan maken.

Reclame

Het was François de la Peyronie die in 1743 de gelijknamige ziekte beschreef, een goedaardige, maar wel invaliderende aandoening. De ziekte van Peyronie is weinig bekend bij het grote publiek, al treft ze ongeveer 5% van alle volwassen mannen, meestal na 40 jaar en vooral halverwege de vijftig. Ze wordt gekenmerkt door elasticiteitsverlies van de penis, in het bijzonder van een min of meer groot deel van de zwellichamen (de twee zijreservoirs van de penis).

De twee fasen van de ziekte van Peyronie

  • De eerste fase is een ontstekingsfase en tegelijk de 'acute' fase. Daarbij voelt de penis vaak pijnlijk aan in erectie, maar soms ook in rust.
  • In de tweede, 'chronische' fase treedt er fibrose op van de aangetaste zone van de penis, die harder en minder elastisch wordt. Die fibrose veroorzaakt in veel gevallen een kromming van de penis als hij in erectie komt (in extreme gevallen kan hij een hoek vormen van 90°).

Erectiestoornissen: een frequent gevolg

De ziekte van Peyronie kan het normale geslachtsverkeer hinderen. De kromming van de penis kan immers te groot worden en penetratie pijnlijk - en nagenoeg onmogelijk - maken voor de man of de vrouw. Het fibroseproces kan ook een groot deel van de zwellichamen aantasten en erecties bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Uiteindelijk kampen alle Peyronie-patiënten met erectiele disfunctie.

De ziekte van Peyronie behandelen

PDE5-inhibitoren (Cialis®, Levitra®, Viagra®) kunnen erectiestoornissen doeltreffend behandelen. Toch is voorzichtigheid geboden bij anatomische misvorming van de penis, zoals bij de ziekte van Peyronie het geval is. PDE5-inhibitoren mogen dus eventueel ingenomen worden tijdens de acute fase als dat noodzakelijk is. Probleem: veel patiënten raadplegen pas een arts in de chronische fase

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken
Hormonale stoornissen

Diabetes Mensen met diabetes hebben een groter risico op (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Hormonale stoornissen