backtotop
Nieuws
Als darmkanker de erectie verstoort

Als darmkanker de erectie verstoort

In de strijd tegen darmkanker is de erectie vaak een onbedoeld slachtoffer. Tekst en uitleg.

Reclame

Behandeling darmkanker kan erectiezenuw raken

Er is een geografisch verband tussen darmkanker en erecties. De zenuwen die voor een erectie en een ejaculatie zorgen, omgeven de endeldarm. Het is dus moeilijk om het laatste deel van de dikke darm te behandelen zonder de omliggende zenuwen te beschadigen, en dus de erectie aan te tasten. De erectie krijgt het nog harder te verduren als de kanker geëvolueerd is. Want dan moet de endeldarm worden bestraald en zal er een groot deel chirurgisch worden verwijderd. Het is dus belangrijk om de darmkanker goed te lokaliseren. Bevindt hij zich in de dikke darm of in het hogere deel van de endeldarm (meer dan 5 cm van de anus), dan heeft de patiënt meer kans om een goede erectie te behouden.

Stoma verandert lichaamsbeeld

Alle types van darmkanker hebben één gemeenschappelijk punt. Ze tasten het beeld dat de patiënt over zijn lichaam heeft zwaar aan. Kanker is een beangstigende aandoening met zware medicatie en een moeilijk vervolg.

Sterker nog: personen die aan darmkanker werden geopereerd, moeten vaak een stomie ondergaan. De stoelgang gebeurt dan niet meer via de anus, maar via een kunstmatige buis tussen de darmen en de huid, ter hoogte van de buik. De ontlasting komt dan in een kunstmatige zak terecht. Ze volgt dus niet langer de natuurlijke weg, omdat die chirurgisch gewijzigd werd. Een stoma kan zowel tijdelijk als permanent zijn. Ze blijft hoe dan ook moeilijk te combineren met een seksueel leven. Voor de patiënten is dit een weinig esthetische ingreep die ze moeilijk kunnen negeren. Zelfs al is een stoma volledig geurloos.

Behandeling erectiestoornissen

De behandeling van erectiestoornissen hangt af van de mate waarin de erectiezenuwen zijn aangetast en van de keuze van de patiënt zelf. Voor patiënten met darmkanker worden veel mogelijkheden ter beschikking gesteld, zoals erectiepillen of penisprotheses. Is de erectiestoornis eerder een psychologisch gevolg, dan kan de patiënt ook overgaan tot psychotherapeutische behandelingen.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Fasen van erectie

Prikkeling Een erectie begint in de hersenen. (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie
Vrijwillige en onvrijwillige erecties

Vrijwillige erecties Meestal treedt er een erectie op als een man seksueel wordt (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Vrijwillige en onvrijwillige erecties