backtotop
Nieuws
Afrodisiaca bij erectiestoornissen

Afrodisiaca bij erectiestoornissen

Kruiden worden in de traditionele Chinese en Afrikaanse geneeskunde al heel lang gebruikt als afrodisiaca. Maar werken ze ook bij erectiestoornissen?

Reclame

Afrodisiaca zijn natuurlijke producten die bij consumptie de geslachtsdrift zouden verhogen. Bekende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld oesters en selder. Maar ook aan verschillende kruiden worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven. Een bekend voorbeeld is misschien ginseng, ook wel ‘bloem van het leven’ genoemd.

Drie groepen afrodisiaca

Naargelang hun werking worden de afrodisiaca in drie groepen ingedeeld.

De eerste groep zijn de kruiden en specerijen die het libido verhogen, dat is de zin in seks en de seksuele opwinding. Voorbeelden hiervan zijn gember en Tongkat Ali, een plant uit Indonesië en Maleisië. Ze verhogen het testosterongehalte in het bloed; testosteron is het mannelijke hormoon dat het libido stimuleert.

Een tweede groep kruiden versterkt de potentie, dat is de sterkte van de erectie zelf. Voorbeelden zijn brandnetel en ginkgo. Zij verwijden de bloedvaten in de penis en zorgen zo voor een betere erectie.

De derde groep bestaat uit kruiden die het seksuele genot vergroten.

Daarnaast zijn er kruiden die eerder ontspannen en inwerken op de psychologische component bij erectiestoornissen. Een voorbeeld hiervan is haver (Avena sativa).

Geen bewijzen bij erectiestoornissen

Er zijn echter geen objectieve bewijzen van een effect van welk afrodisiacum ook op de behandeling van erectiestoornissen. Bovendien kunnen ze gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals bloedverdunning of verlaging van de bloeddruk. Grotere studies moeten trouwens nog besluiten of ginseng een lustopwekkende werking heeft.

Aan sommige van deze afrodisiaca, die als ‘natuurlijke’ kruiden worden verkocht, heeft de fabrikant echte geneesmiddelen toegevoegd, die de erectie bevorderen. Op die manier werken ze wel, maar ze zijn geen ‘natuurlijke’ kruiden meer.

Besluit: mannen zullen altijd wel op zoek gaan naar afrodisiaca, of ze nu een normale potentie hebben of een erectieprobleem. Hou ermee rekening dat de meeste huidige ‘natuurlijke’ kruiden weinig reëel effect hebben op erectiestoornissen. En dat u er dus extra voorzichtig mee moet omgaan!

Shamloul R. Natural aphrodisiacs. J Sex Med 2010;7(1 PT 1):39-49

www.mayoclinic.com/health/erectile-dysfunction-herbs/MC00064

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen die een erectie bevorderen

Remmers van PDE-5 In de caverneuze zwellichamen heeft het enzym fosfodiësterase 5 (…)

Erectiestoornissen - Behandeling - Geneesmiddelen die een erectie bevorderen
Wat verwachten van een behandeling?

Geen onmiddellijk effect Het is belangrijk te weten dat de PDE-5-remmers niet (…)

Erectiestoornissen - Behandeling - Wat verwachten van een behandeling?