backtotop

De mechanismen van een erectie

Fasen van erectie

Prikkeling

Een erectie begint in de hersenen. Lichamelijke en/of mentale prikkeling zorgt ervoor dat signalen worden gezonden via het ruggenmerg naar de zenuwen in de penis. Die signalen veroorzaken een relaxatie van de spiervezels rond de holten in de caverneuze zwellichamen. Die holten kunnen dan vollopen met bloed.

Tumescentiefase

Doordat de caverneuze zwellichamen met bloed worden gevuld neemt de penis in volume toe.

Fase van stijfheid

De druk neemt toe in de caverneuze zwellichamen waardoor de aders worden samengedrukt en er minder bloed kan terugvloeien. Daardoor wordt de penis stijver.

Ejaculatie

Een ejaculatie (zaadlozing) vindt plaats als een man maximaal is opgewonden. De ejaculatie verloopt in 2 fasen. In de eerste fase wordt het sperma (zaad) in de richting van de prostaat gestuwd waar er prostaatvocht wordt aan toegevoegd.
In de tweede fase trekken de spieren aan de basis van de penis snel samen. Hierdoor wordt het sperma door de penis geleid in 5 samentrekkingen.

Orgasme

Het klaarkomen of orgasme vindt plaats samen met de zaadlozing en dan is een erectie niet meer nodig. Dat is een refractaire periode waarin er geen erectie meer mogelijk is. De tijd tussen 2 erecties kan zeer kort zijn bij jonge mannen (enkele minuten) en veel langer bij senioren.

Geschreven door Dr Ivo NagelsHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Erectiestoornissen - Begrijpen - Fasen van erectie
Reclame