backtotop

De mechanismen van een erectie

Wat is erectiele disfunctie?

Impotentie en erectiele disfunctie

De term impotentie is nu vervangen door erectiele disfunctie. Het gaat hier om het voortdurend of terugkerend onvermogen een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor een bevredigende seksuele activiteit. Erectiele disfunctie komt nu meer voor dan vroeger vooral vanwege de vergrijzing en het toenemend voorkomen van

  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • hoge bloeddruk;
  • te hoge cholesterol;
  • overgewicht op relatief jonge leeftijd.

Weerslag op levenskwaliteit

Erectiele disfunctie kan een negatief effect hebben op de levenskwaliteit, het zelfvertrouwen en het vermogen tot het behouden van intieme relaties. Een behandeling voor de erectiele disfunctie is nodig als die als hinderlijk of storend ervaren wordt of relatieproblemen veroorzaakt.

Opgelet voor hartvaatziekten

Erectiele disfunctie kan het eerste teken zijn van een aantasting van hart en bloedvaten. Diabetes, roken, hoge bloeddruk kunnen een hartinfarct of een beroerte veroorzaken maar ook erectiele disfunctie.

Omdat de diameter van de slagaders in de penis kleiner is dan die van het hart (kransslagaders), kunnen erectieproblemen een voorloperteken zijn van toekomstige hartproblemen (slechte doorbloeding van het hart).

We mogen niet vergeten dat een voor een goede erectie de bloedvaten in goede toestand moeten zijn.

Geschreven door Dr Ivo Nagelsvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Erectiestoornissen - Begrijpen - Wat is erectiele disfunctie?
Reclame