Symptomen

Primair gegeneraliseerde aanvallen

Synchrone abnormale elektrische activiteit

Typisch voor primair gegeneraliseerde aanvallen is de synchrone abnormale elektrische activiteit in de volledige hersenschors. De aanvallen zijn vaak erfelijk bepaald. Er bestaan verschillende soorten primair gegeneraliseerde aanvallen.

Absences

Absences zijn korte bewustzijnsstoornissen: de patiënt is gedurende enkele seconden 'afwezig' en vaak onbeweeglijk. Nadien is hij weer 'bij de zaak', alsof er niets gebeurd is. Zonder behandeling kunnen absences tientallen keren per dag optreden.

Tonisch-clonische aanvallen

Tonisch-clonische aanvallen beginnen met bewustzijnsverlies en algemene verstijving (de tonische fase), gevolgd door hevige trekkingen in beide armen en benen (clonische fase). Die trekkingen gaan uiteindelijk over, maar de patiënt is bewusteloos, onbeweeglijk en minutenlang onwekbaar, en hij heeft een luide ademhaling (postkritisch coma). Vervolgens wordt hij geleidelijk wakker en lijkt hij verward. Tijdens de clonische fase kan hij in zijn tong bijten en tijdens de postkritische fase kan urineverlies optreden.

Tonische aanvallen

Tonische aanvallen worden gekenmerkt door een korte verstijving van het hele lichaam die gepaard gaat met bewustzijnsverlies. Ze worden niet gevolgd door stuipen.

Clonische aanvallen

Clonische aanvallen omvatten stuipen in beide lichaamshelften en bewustzijnsverlies gedurende maximaal één minuut. Ze worden niet voorafgegaan door een tonische fase.

Myoclonische aanvallen

Myoclonische aanvallen zijn korte bilaterale trekkingen zonder bewustzijnsverlies.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame