Symptomen

Complexe partiële (focale) aanvallen

Kenmerken van complexe partiële aanvallen

  • bewustzijnsverandering, d.w.z. contactverlies met de buitenwereld;
  • de patiënt voert zonder het te weten eenvoudige en herhaalde activiteiten waarvan hij zich achteraf niets herinnert. We spreken dan van semiautomatischeactiviteiten, zoals een klank, woord of gebaar dat tientallen keren herhaald wordt, grimassen, soms rondwandelen...

Als de complexe partiële aanval voorbij is, kan het nog verschillende minuten duren voor de patiënt weer bij normaal bewustzijn is. In die periode is de patiënt meestal verward.

Ontstaan van complexe partiële aanvallen

Complexe partiële aanvallen ontstaan meestal in het diepliggende deel van één van beide temporale kwabben. Dat zijn de hersengedeelten ter hoogte van de slapen. De aura of het eerste symptoom is dan een vaag, naar gevoel in de maag (zoals een knoop in de maag) dat langzaam langs de borstkas opstijgt naar de keel. Wanneer dat gevoel de hals of de keel bereikt, verliest de patiënt gedurende 30 à 90 seconden contact met de buitenwereld. Ondertussen maakt hij automatische kauw- en slikbewegingen, die erop wijzen dat de epilepsiehaard zich in de slapen bevindt, en dus van temporale oorsprong is. Vervolgens wordt hij geleidelijk wakker en voelt hij zich erg vermoeid. Sommige patiënten hebben dan ook even rust nodig na dit soort aanval.

Geschreven door Dr TugendhaftHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Complexe partiële (focale) aanvallen
Reclame